Slike Konjovića od 20. juna

Aleksandra Madžar
Slike Konjovića od 20. juna

Banjaluka - Izložba slika jednog od najvećih srpskih slikara 20. vijeka Milana Konjovića (1898-1993) biće otvorena 20. juna u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Potvrdili su ovo u Muzeju savremene umjetnosti RS i dodali da traju finalne pripreme za izložbu "Inicijative Milana Konjovića na raskršćima srpske umjetnosti XXvijeka".

Riječ je o izložbi koja će biti postavljena u saradnji sa "Galerijom Milan Konjović" iz Sombora u kojoj se nalazi oko 1.080 radova velikog umjetnika.

- U Banjaluci će biti predstavljen presjek čitavog Konjovićevog opusa, od kubizma, socijal-realizma, preko apstrakcije, ekspresionizma i moderne - ističu iz Muzeja.

Izbor djela i tekst kataloga izložbe potpisuje istoričar umjetnosti Sava Stepanov koji je u svom govoru istakao da je osnovna koncepcijska ideja ove izložbene postavke u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske da pokaže da je, skoro čitavim svojim izuzetno bogatim opusom, ovaj umetnik bitno uticao na pravce razvoja srpskog slikarstva HH vijeka.

 - Njegovo autentično slikarsko delo permanentno je bilo zasnivano na karakterističnom pikturalnom i ekspresivnom, ali i sasvim personalnom, doživljavanju i interpretiranju sveta. To slikarstvo je, sasvim sugestivno, konstantno nudilo brojne inicijative kojima je Milan Konjović usmeravao srpsku umetnost ka tokovima modernosti, pikturalne doslednosti i autentičnosti - navodi u tekstu Stepanov.

Naglašava da je tokom gotovo osam i po decenija dugog stvaralaštva, Milan Konjović ostvario jedinstveni pikturalni univerzum koji i danas dejstvuje kao relevantni tumač tajanstva svijeta, čovjeka i njegove osjećajnosti.

Kustos izložbe u Banjaluci je Lana Pilipović, a ljubitelji umjetnosti imaće priliku da ovu značajnu postavku pogledaju do 20. jula.

Biografija

Milan Konjović je 1919. godine upisao Akademiju likovne umjetnosti u Pragu, u klasi profesora Vlaha Bukovca. Poslije dva mjeseca studije je nastavio samostalno, uz savjete avangardnog češkog slikara Jana Zrzavija. U Parizu je živio od 1924. do 1932. godine, gdje je postigao zapažene uspjehe samostalnim izložbama. Zatim se vratio u Sombor, gdje je slikao vojvođanske pejzaže, ljude i ambijente sa velikom strašću. Učestvovao je na oko 300 samostalnih i oko 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana