Slike iz Srpske mamac za Beograđane

Ratomir Mijanović
Slike iz Srpske mamac za Beograđane

Beograd - Izložba djela profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, koja je postavljena u Narodnom muzeju u Beogradu, privukla je veliki broj ljubitelja umjetnosti.

Postavka, zvanično otvorena u četvrtak uveče, obuhvata radove 26 umjetnika i pedagoga, među kojima su Marko Musović, Željka Momirov, Žarko Vučković, Miomir Knežević i Savo Peković.

Posjetioci Narodnog muzeja imaju priliku da se do 20. jula upoznaju sa aktuelnim stvaralaštvom umjetnika iz Republike Srpske. Izložene su skulpture, crteži, slike, grafike, video-radovi, kao i djela iz oblasti dizajna. Cilj izložbe je da se predstavljanjem umjetničke scene Srpske doprinese intenziviranju kulturne saradnje Srbije i RS, u skladu sa nedavno potpisanim memorandumom o saradnji između dva resorna ministarstava.

Koordinator izložbe je muzejski savjetnik Narodnog muzeja u Beogradu Ljubica Miljković, a autor postavke Željka Momirov. Izložbu je otvorio ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić. Dekan trebinjske Akademije Marko Musović uvjeren je da će saradnja dvije institucije biti uspješno nastavljena i u budućnosti. Državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Dejan Ristić podsjetio je da je jedna od tradicija Narodnog muzeja, kao najstarije ustanove ovog tipa u Srbiji, oduvijek bila "spajanje naroda u duhovno kolo".

- Ova izložba je prilika da kroz različite tehnike uglednih stvaralaca, dobitnika prestižnih nagrada i priznanja, sagledamo domete umetnika iz Srpske, koji ujedno obrazuju nove generacije mladih u gradu na Trebišnjici - rekao je Ristić.

Poštovaoci umjetnosti koji su došli na otvaranje izložbe bili su oduševljeni djelima stvaralaca iz rodnog grada velikana srpske književnosti Jovana Dučića. Mnogi od njih zastajali su i pažljivo razgledali umjetnine, koje odišu vedrim koloritom, ali i daškom kraškog pejzaža i Mediterana.

Riječ je o radovima koji su nastali u posljednje dvije godine, a predstavljaju mali dio stvaralačkog opusa trebinjskih profesora i saradnika. Na svečanom otvaranju izložbe bile su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Saradnja

Predstavnici Narodnog muzeja iz Beograda potpisali su uoči izložbe sporazum o saradnji sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo, kao i protokol o saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana