Slike i skulpture Sretena Stojanovića

Tanjug
Slike i skulpture Sretena Stojanovića

Beograd - Spektakularna retrospektivna izložba skulptura i slika Sretena Stojanovića (1898-1960) otvorena je u Galeriji RTS-a, javio je Tanjug.

- Ovo je prva izložba jednog od osnivača i prvih profesora beogradske Akademije likovnih umetnosti i akademika Stojanovića od one u SANU koju je 1973. organizovao prof. dr Lazar Trifunović - rekao je jedan od dvoje autora izložbe, ugledni istoričar umjetnosti Dušan Milovanović.

On je sa koleginicom Ljiljanom Porčić prikupio tridesetak skulptura i deset slika, crteža i akvarela, nastalih tokom četiri stvaralačke decenije, između 1919. i 1960. godine, koje su, uglavnom, čuvane u umjetnikovom ateljeu, a nešto je i iz privatnih kolekcija.

Milanović je skrenuo pažnju na to da mnogi eksponati nisu nikada izlagani, jer predstavljaju gipsane modele za eventualno buduće izlivanje u bronzi, ali posjetioci će moći da vide do 6. septembra izuzetno pažljivo predstavljene sve faze u umjetnikovom stvaralaštvu.

Među vajarskim radovima koji nikada nisu odliveni, niti javno predstavljeni, između ostalih su biste Maksima Gorkog, Filipa Višnjića i Laze Kostića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana