Slikarstvo RS otvara vrata

Aleksandra Madžar
Slikarstvo RS otvara vrata

Banjaluka - Galerija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske biće otvorena u petak, 6. decembra, u 19 časova izložbom "Slikarstvo Republike Srpske danas".

- Pričati o tome koliko je značajno otvaranje ove izložbe je nepotrebno trošenje riječi, jer smo svi svjesni nedostatka izložbenog prostora u Banjaluci - naglasio je akademik Milivoje Unković, koji je odgovoran za koncepciju rada ove galerije.

Unković, koji je učestvovao u sređivanju enterijera i njegovom prilagođavanju za izlagačku djelatnost, postavljanju rasvjete u eksterijeru i sređivanju depoa Galerije, otkrio je imena slikara čija će djela otvoriti ovaj "veliki" prostor za umjetnike iz RS.

- Izložba je zamišljena kao generacijski presjek slikarstva i umjetnika koji su prisutni na domaćoj i svjetskoj sceni. To su Radovan Kragulj, Ratko Lalić, Predrag Marjanović, Mihailo Rakita, Ranka Lučić-Janković, Mirjana Lučić, Slobodan Vidović i Mladen Miljanović - rekao je Unković, čija su djela takođe uvršćena u ovu postavku.

Ukazao je i na značaj ove galerije za Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske.

- Akademija na ovaj način otvara vrata javnosti i Galerija će biti njena najisturenija institucija sa izlagačkim programom - kaže Unković.

Otvaranje Galerije je na neki načini i poklon umjetnosti za dvadeseti rođendan Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Koncept

- Svakako ćemo programe koncipirati i u multimedijalnom smislu. Pored izložbi likovnih umjetnosti, predstavljaćemo i radove iz drugih oblasti, arhitekture, arheologije, etnologije, ali i postavke na osnovu istorijskih događaja. Svi radovi moraće biti naučno i stručno utemeljeni u svojim postavkama - kazao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana