Slikarka Jelena Glogovac Savić o izložbi “Askurđela i njeni darovi”: Žena vodilja kroz vijekove

Ilijana Božić
Slikarka Jelena Glogovac Savić o izložbi “Askurđela i njeni darovi”: Žena vodilja kroz vijekove

TREBINjE - Osim očiglednog porodičnog, fizičkog ili intelektualnog dijapazona sklonosti, daleki preci su nam ostavili i narav koju nekako podnebljem baštinimo, ostavili su nam običaje, vjerovanje, sujeverja, jasne ili tek naslućujuće dubine postojanja.

Riječi su slikarke Jelene Glogovac Savić koja je za “Glas Srpske” govorila o izložbi “Askurđela i njeni darovi” koja je otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju narednih mjesec dana.

Ona je naglasila da se duži period bavi ženom kao neiscrpnim izvorom svog slikarstva.

- Razmišljanje o ženi i traženje veze s prirodom i nasljeđem rezultiralo je izložbom slika koja je dobila naziv po askurđeli, ženskoj pramajci. Ne radi se tu samo o čistom tradicionalnom i porodičnom nasljeđu, već uopštenom primjeru svih žena ikad rođenih u našim podnebljima, njihovih znanja i osjećaja, veza s prirodom i prapočecima, njihovoj važnosti i modernom tumačenju i razumijevanju - objasnila je ona.

Postavka “Askurđela i njeni darovi” obuhvata 20 slika, a naslikane su tehnikom akril na platnu.

- Povremeno sebi udovoljim završnim potezima olovke u boji, ali više kao manir ili omaž crtežu kojem stalno obećavam neki povratak. Osim ženskih likova koje na ovim slikama čine zemlju i vodu plodnom, sjajnom, bogatom i čistom na slikama se pojavljuje i pejzaž koji dočarava podneblje Hercegovine kakvo je moglo biti na početku vremena - ispričala je ona.

Naglasila je da se u ovom ciklusu slika radi i o podsjećanju na zakone prirode i preispitivanju našeg odnosa s njom.

- Iskreno se nadam da je jasna naznaka i jasan pečat ove izložbe pojam ženske suštine, oslobođen agresivnog, ukorijenjen dubokosmislenim, ženstvenim i snažnim osjećajem postojanja i imanja nezavisnosti i samodovoljnosti - kazala je Glogovac Savić.

Tokom razgovora dotakle smo se i pitanja o značaju prikazivanja važnosti žene kroz umjetnost, a Glogovac Savić je istakla da žene imaju svoj značaj kao što i muškarci imaju svoj.

- Traženje potvrde za sebe, od bilo koga, po bilo kom pitanju je obeshrabrujuće. Imam jasan stav o tome, ja sam JA i ja sam žena i ne treba niko da mi za to da dozvolu, pravo ili da ukaže na moju jednakost. Mi to prosto jesmo i tako se trebamo ponašati, bez zamjene teza - dodala je ona.

Objasnila je da je umjetnost uvijek aktuelni kritičar, a umjetnica ili umjetnik dobrodošli akteri vremena i prostora u kojem stvaraju.

Organizacija

Izložba “Askurđela i njeni darovi” je deseta samostalna izložba Jelene Glogovac Savić.

- Želim da zahvalim Ivani Grujić i Muzeju Hercegovine u Trebinju na organizaciji izložbe, ekipi kustosa, recenzentkinjama istoričarkama umjetnosti Ana-Mariji Simonović i Tamari Rajković - rekla je Glogovac Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana