Slikarka Jana Kuvalja: Ispitivanje likovnih problema kroz apstrakciju

Aleksandra Madžar
Slikarka Jana Kuvalja: Ispitivanje likovnih problema kroz apstrakciju

Banjaluka - Koncept izložbe se zasniva na stvaranju jednog kontemplativnog prostora u kojem bi publika trebalo da pronađe prostor odvojen od svijeta izvan galerije, koji stvara svoju sopstvenu stvarnost.

Ovim riječima slikarka Jana Kuvalja opisala je šta to očekuje publiku koja dođe sutra u 19 časova u mali izložbeni salon Banskog dvora Kulturnog centra na otvaranje njene prve samostalne izložbe u Banjaluci, pod nazivom "Varijacije".

Poslije niza postavki u Beogradu, poštovaoci umjetnosti u njenom rodnom gradu imaće priliku da se upoznaju sa momentima inspiracije koje je slikarka svojim rukama ispisala na platnu.

- Takvu atmosferu sam pokušala postići korištenjem i poigravanjem samo sa osnovnim likovnim elementima: linijom, bojom svjetlošću i valerom. Sve slike su urađene tehnikom ulja na platnu i apstraktnog su karaktera - nastavlja priču Kuvalja.

Ciklus je, kako kaže, nazvala "Varijacije" jer su sve slike proizašle iz istog promišljanja i suštinski jesu varijacije ili ispitivanje istog likovnog problema.

- Ovaj ciklus, sa jedne strane je ispitivanje mogućnosti kombinovanja i variranja osnovnih elemenata koji se koriste u likovnom jeziku pa je po tome i dobio ime. Upravo to promišljanje o problemima samog likovnog jezika i o načinu kako on komunicira sa posmatračem me je vodilo prilikom stvaranja - naglasila je Kuvalja.

Slika ili bilo koje drugo umjetničko djelo, objašnjava ona,  komunicira sa svojim posmatračem preko čula, a u ovom slučaju to je čulo vida.

- Pokušala sam iskoristiti tu jednostavnu komunikaciju da bih publici prenijela određene emocije.  Ciklus nastaje već preko godinu dana, jer ga još nisam u potpunosti završila - rekla je Kuvalja.

Sudbina mladih umjetnika

- Mislim da ljudi koji se bave kreativnim poslovima kao što je slikarstvo su apsolutno potcijenjeni od strane društva. Takođe smatram da bi se takvo mišljenje sa vremenom moglo promijeniti kada bi institucije države ili grada i opština ulagale više i podržale kreativce kao i što je posao institucija kulture i da se bavi kulturnim odgojem stanovništva s čim se kod nas nažalost institucije premalo bave. U eri interneta nije problem iskazati svoju kreativnost, već je važnije pitanje kao se kvalitetno predstaviti i kako naći načina da dalje finansirate svoj rad - naglasila je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana