Slikarka i ilustratorka Tatjana Vidojević za “Glas Srpske”: Bojama oživljava najdublja ljudska osjećanja FOTO

Ilijana Božić
Slikarka i ilustratorka Tatjana Vidojević za “Glas Srpske”: Bojama oživljava najdublja ljudska osjećanja FOTO

BANjALUKA - Pablo Pikaso je kazao “Svako je dijete umjetnik. Problem je ostati umjetnik nakon odrastanja”. A radovi akademske slikarke i ilustratorke Tatjane Vidojević s jedne strane otkrivaju dječiji svijet mašte, a s druge strane bude najdublje emocije prikazujući ozbiljne ljudske drame i potrese.

Ova umjetnica je ilustrovala grafičku novelu “More je bilo mirno” po tekstu Tanje Stupar-Trifunović, u izdanju “Besne kobile” iz Beograda, koja je od strane istoričara i književnog i strip kritičara Žike Tamburića izabrana među najbolja ostvarenja u prošloj godini, što se devete umjetnosti u Srbiji tiče. Ovo je prvi njen iskorak u svjet stripa, a kako je kazala, grafički romani su u svijetu veoma popularni, te da i kod nas dolazi njihovo vrijeme.

Tatjana Vidojević za “Glas Srpske” je istakla da inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje i ispričala kako joj je dok je prolazila ulicom, pored ograde na kojoj je bila naslonjena kada, u koju se slijevala kišnica, sinula ideja za ilustrovanje jednog kadra u grafičkom romanu “More je bilo mirno” .

- Ta kada više nije imala svoju funkciju, nije više služila ničemu i iskoristila sam je za dio priče koja govori o propaloj vezi. Kao da je tim rastankom otekla prljava voda iz nje. Kolotečinu, rutinsko obavljanje poslova, propale odnose koji više nemaju smisla, u koje više ne možemo i ne želimo ništa da ulažemo, prikazala sam na ilustraciji žene koja tone u sudoper pun posuđa - objasnila je Vidojevićeva.

Ispričala je da su u knjizi rat, tjeskoba i nemir prikazani bačenim raspuklim narom koji ostavlja svoj crveni trag na intimnom vešu, na grudnjacima, gaćama, prlja bijele plahte i kvari san.

Vidojevićeva je ilustrovala i dječiji roman “Kuća vremena” Jelene Kojović Tepić u izdanju “Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo”.

Kroz ilustracije pune kolorita i novogodišnjih boja, te atmosferom koja čitaoca odmah uvuče u knjigu, Tatjana je uspješno i sa dječijom lakoćom oslikala avanture glavnih junaka iz ovog maštovitog i na momente, mračnog svijeta.

Vidojevićeva je sa kolegama osmislila, ilustrovala i objavila dva animirana videa za djecu pod nazivom “Pčelica i medo” i “Klima mi se zub” koji su objavljeni na “Kiko kiko” kanalu, na “Jutjubu”.

- Prvi video je do sada dostigao 14 miliona pregleda. Rad na crtaćima me vraća u djetinjstvo, a taj svijet mašte pokušavam da pretočim na digitalnu platformu. Volim da radim različite žanrove, jer mi je zanimljivo i izazovno. Na taj način imate svježinu u radu - navela je Vidojevićeva i dodala da je divno baviti se stvaralaštvom jer ono daje slobodu da osmislite neke nove svjetove i da gradite likove i njihove odnose.

Poruka

Vidojevićeva je kazala da mladi koji žele da se bave umjetnošću treba da prate srce i idu za onim što istinski vole.

- Internet otvara jedan novi svijet mogućnosti, informacija, znanja i sve je na jedan klik od vas. Neznanje i lijenost odavno više nisu izgovor - rekla je Vidojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana