Slikarka Borjana Mrđa za Glas Srpske: Ženska intima uhvaćena na platnu

Snežana Tasić
Slikarka Borjana Mrđa za Glas Srpske: Ženska intima uhvaćena na platnu

Prijedor - Među devet slikara koji učestvuju u radu 11. likovne kolonije "Sreten Stojanović" na Kozari je i Borjana Mrđa, viši asistent na predmetima slikanje i crtanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Nije joj prvi put da učestvuje na ovoj koloniji, a svoj boravak i rad na ovoj planini smatra višeznačnim.

- Ovo mi je donekle i zavičaj, a pored toga, ova kolonija mi je jako značajna, jer su ovdje moje kolege, profesori sa akademije, kao i kolege iz Trebinja. Ovdje imamo vrlo zanimljive razgovore vezano za institucije u kojima radimo - kaže Mrđa.

I dok je na prvoj koloniji slikala portrete, snažne u koloritu, sada radi radove koji su dio jedne serije na kojoj radi već godinu i po.

- To su radovi iz nove serije, koja nije izlagana i ovo je prvi put da ih pokazujem i pričam o njima. To je postala već opsežna cjelina radova. To su fotografije, crteži i slike u klasičnom smislu, a ono čime se bavim, kao i uvijek, je  žensko tijelo, identitet i intima. Ova serija radova  funkcioniše kao cjelina i u pitanju su različite predstave intimnih ženskih trenutaka. Predlošci za njih su fotografije dragih i bliskih žena, koje mi one šalju putem društvenih mreža. Imam veliki broj tih fotografija i odlučila sam da ih štampam i potom radim u klasičnoj tehnici da bih sačuvala te trenutke, jer zbog nepostojanosti brze tehnologije i razmjene podataka, te fotografije gube na važnosti i gomilaju se. Odlučila sam da ih pažljivo radim u tehnici ulja na platnu, da ostanu onakve kakve su za mene, jako važne i intimne i upravo zato želim da ih sačuvam na jedan dublji i konkretniji način - kazala je Mrđa.

Ovo je, ujedno, i objašnjenje filozofije njenog umjetničkog rada, jer Mrđa ističe da ono što je zanima su žene, ženska intima, žensko tijelo, ženski identitet, odnosno, iščitavanje slike ženskog tijela kroz različite medije i kroz uticaje okruženja uopšte.

- To je ono što sam negdje na kraju samih postdiplomskih  studija počela, prvo na portretima i onda je krenulo preciznije raslojavanje do suštine, sve preciznije. Shvatila sam da me zanima život žena. To je ono što je meni najbliže i to kakav je odnos okoline prema njima u umjetnosti i uopšte. To me potpuno zaokupilo i time se do dana današnjeg bavim - istakla je ova mlada umjetnica.

Dodaje da mediji kojima se bavi nisu samo crtež i slika, koje je izučavala tokom studiranja i koje sada predaje na Akademiji umjetnosti.

- Tu su i drugi mediji, jer mi je jednostavno potrebno da nađem više različitih načina da bilježim i izrazim ideje koje dobijam. Za moj rad je veoma važan koncept i tako počinjem da gradim svoj rad - kazala je Mrđa.

Kaže da je to za nju neiscrpan prostor, jer ima toliko ideja da prosto ne može da stigne sve da ih sve uradi, budući da je pronašla polje koje je zanima, a to je tjelesna slika.

- Dakle, to je polje koje ću neprestano preispitivati i tu ću konstantno biti željna novih istraživanja i saznanja - kazala je Mrđa.

Mrđa se bavi i književnošću, pa je tako objavila knjigu poezije krajem 2011.

- Ta knjiga je prva iza koje sam bila spremna da stanem, jer je za mene poezija svojevrsni "statement" prema okolini. U njoj sam pokušala da razudim klasičnu pjesničku formu i koristila sam pojmove i riječi specifične za današnje vrijeme. Trenutno radim na drugoj knjizi koja je nešto intimnija i bavi se tradicionalnijim temama - rekla je Mrđa.

Ona je rekla da se u radu sa studentima na akademiji trudi da im pristupa individualno, jer je svaki student specifičan.

- Trudim se da im dajem slobodu, ali i da ih usmjerim u granicama onoga što je vizuelno osviješteno, da ne lutaju previše i da im olakšam proces dolaska do onoga što ih zaista zanima - dodala je Mrđa.

Skulptura

Borjana Mrđa kaže da voli da koristi predmete koje pronađe u pojedinim performativnim video-radovima, kao što je slučaj u radu "Krila" koji je prvi u kome je povezala predmete iz okoline sa svojim tijelom, i tu je cijela priča bavljenja tjelesnom slikom i počela.

- Nisu to klasične skulpture nego neka vrsta "readdž made". Tu sam u stvari shvatila koliko je za jednu umjetnicu važno upravo njeno tijelo. Njena umjetnost, prije svega, proizlazi iz njenog tijela i doživljaja okoline putem tijela i to ne samo kao bazično fizičko tijelo, već duhovno i mentalno takođe - kazala je Mrđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana