Slikari na platnu oživjeli prirodu

Dejan Jovičić
Slikari na platnu oživjeli prirodu

Srbac - Izložbom, koja obuhvata više od 50 likovnih djela, koje je izradilo 16 slikara iz četiri zemlje, završen je 30, jubilarni saziv likovno-ekološke kolonije na Bardači. Oni su osam dana stvarali djela na koloniji, čija je ovogodišnja tema “Deforestacija i degradacija šuma”. Najbolje slike, prema izboru selektora kolonije Slavke Mirosavljević, ući će u fundus, koji trenutno broji 548 slika.

- Djela koja su nastala na Bardači su inspirativna, svježa, nadahnuta vremenom i trenutkom u kojem su nastala i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. U njima se miješaju jednostavnost prirodnih formi i stvaralačka imaginacija. Nesumnjivo je da će dati znatan doprinos bogatstvu kulturnog nasljeđa, ne samo opštine Srbac već i Republike Srpske - rekla je istoričar umjetnosti i viši kustos Muzeja Republike Srpske Slavka Mirosavljević.

Među umjetnicima je bio i akademski slikar Dragan Ristić iz Beograda, koji na Bardači stvara drugi put.

- Radili smo u odličnoj atmosferi, koju je jedino narušilo nekoliko isušenih jezera i uništen biljni i životinjski svijet. Nadam se da će naši radovi uticati na odgovorne da se zapitaju ima li smisla dalje uništavati ovakvo prirodno bogatstvo, koje bi poželjela svaka država na ovoj planeti - kazao je Ristić.

Akademski slikar Zdravko Mirčeta iz Stokholma je istakao da je prvi put na bardačku koloniju došao prije 20 godina i da je to tada bio mali raj na zemlji.

- Zaista sam razočaran, jer ta oaza prirode više ne postoji. To je neki drugačiji pejzaž, koji sam najbolje predstavio naslikavši pticu koja se nalazi na samrti - dodao je Mirčeta.

Direktor Centra za kulturu i sport Srbac Danijela Vukotić istakla je da bi radove sa kolonije “Bardača” poželjeli i neki od svjetskih muzeja. Ona je uručila nagradu u okviru akcije “Biramo najuređeniji životni i radni prostor”, koja je pripala Anđelki Grumić iz Nožičkog. Grumićeva je dobila sliku jednog od učesnika kolonije, Borislava Lakića iz Srpca.

Jubilarni saziv bardačke kolonije zatvoren je okruglim stolom sa temom deforestacije i degradacije šuma, koji je vodio prof. dr Milan Mataruga sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Na bardačkoj koloniji i ove godine bila je organizovana škola slikanja, koju su pohađale tri talentovane učenice osnovnih i srednjih škola. Sa njima je radio akademski slikar Boško Vukojević iz Banjaluke.

Organizaciju kolonije pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, koje je ustupilo prostorije Trening centra Vlade RS, dok Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije odobrilo novac za ovogodišnji saziv. Jedan od pokrovitelja bila je i opština Srbac.

Učesnici

Na 30. sazivu bardačke kolonije učestvovali su slikari Rajko Petković, Branka Veselinović, Borivoje Popržan, Pop Pavel i Velibor Bugarin iz Novog Sada, kao i Dragan Ristić, Stoja Rađenović i Vesna Čanak iz Beograda. Učesnici kolonije bili su i Zdravko Mirčeta iz Stokholma, Milena Kafol i Duša Jesih iz Ljubljane, Zoran Suvajac-Zograf, Sonja Spiroska-Ostojić i Boško Vukojević iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške i Borislav Lakić iz Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana