Slikari kistom štite Bardaču

Dejan Jovičić
Slikari kistom štite Bardaču

Srbac - Slikari, učesnici jubilarnog, 30. saziva likovno-ekološke kolonije na Bardači svu pažnju usmjerili su na očuvanje prirode, a tema ovogodišnjeg saziva je “Deforestacija i degradacija šuma”.

- Krajnje je vrijeme da se prestane sa devastiranjem Bardače, jer uništavanje biljnog i životinjskog svijeta, kakvo ovdje vidimo, nije zabilježeno u civilizovanom svijetu - smatra akademski slikar iz Stokholma Zdravko Mirčeta.

On je jedan od 16 učesnika bardačke kolonije koji na slikarska platna prenose predjele kojima su okruženi.

- Svako ko ovdje dođe trebalo bi da oda minutom ćutanja oda počast stradaloj flori i fauni. Kada bi građani Švedske, u kojoj živim, došli i vidjeli posječena stogodišnja stabla hrasta, isušena jezera i deponije smeća, ne bi mogli da povjeruju koliko je priroda uništena - kazao je Mirčeta.

Riječ je o slikaru koji je do sada imao više od 20 samostalnih izložbi u Francuskoj, Švedskoj, Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije, a njegovi radovi su dio muzejskih zbirki i privatnih kolekcija širom svijeta.

Akademska slikarka iz Banjaluke Sonja Spiroska-Ostojić je rekla da joj je velika čast što učestvuje u jedinoj likovno-ekološkoj koloniji na planeti koja je registrovana u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO.

- Zato je pomalo žalosno doći i vidjeti ove prelijepe predjele, koji su dovedeni na ivicu uništenja. Jezera, u kojima je bilo na desetine različitih vrsta riba, sada je zamijenio kukuruz, ali mi, umjetnici i u takvim okolnostima nalazimo inspiraciju i svoj revolt prenosimo na platno - kazala je slikarka, koja iza sebe ima više od 20 samostalnih i grupnih izložbi.

Redovan učesnik kolonije je akademski slikar Milovan Čikić iz Gradiške, koji se aktivno bavi slikarstvom već gotovo 30 godina i dobitnik je nagrade Fondacije “Milić od Mačve”.

- Često kombinujem akril i uljane boje, a najveći broj mojih slika održava ekspresionizam i u tom izrazu se najbolje osjećam, dok volim da zalazim i u apstrakciju. Bardača mi uvijek daje posebnu inspiraciju, ali je jasno da to više nije rezervat kakav je nekad bio - rekao je Čikić.

Akademski slikari i volonteri Javnog volonterskog servisa Centra za mlade i Centra za kulturu i sport organizovali su akciju čišćenja jedne od deponija smeća na Bardači.

Deponija se nalazila u neposrednoj blizini rječice Matura, čija se voda koristi za napajanje jednog od preostala tri bardačka ribnjaka.

U okviru kolonije na Bardači traje i škola slikanja, u kojoj učestvuju tri talentovana učenika osnovnih i srednjih škola iz Srpca, sa kojima radi akademski slikar Boško Vukojević iz Banjaluke.      

Izložba za kraj

Zatvaranje 30, jubilarnog saziva bardačke kolonije planirano je u nedjelju uveče, kada će biti organizovana izložba radova i okrugli sto sa temom deforestacije i degradacije šuma, koji će voditi dekan Šumarskog fakulteta iz Banjaluke dr Milan Mataruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana