Slikari iz šest zemalja oslikaće vapaj ptica sa Bardače

Dejan Jovičić
Slikari iz šest zemalja oslikaće vapaj ptica sa Bardače

SRBAC - Četrdeset i prvi međunarodni saziv Likovno-ekološke kolonije “Bardača - Srbac” počeće sutra sa radom, a učešće je potvrdilo 15 akademskih slikara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske

Radovan Mitraković, direktor Centra za kulturu i sport, rekao je da će umjetnici stvarati u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači, a ovogodišnji saziv nosiće naziv “Vapaj ptica sa Bardače”.

- Dugo smo na sjednici Umjetničkog savjeta kolonije razmišljali koju temu da odaberemo i odlučili smo se za taj naziv, jer je ove godine, nažalost, ugašeno i posljednje jezero na Bardači, na kompleksu od oko sedam hiljada dunuma. Mnoga od njih bila su staništa rijetkih ptica koje su mogle biti viđene samo u ovom dijelu Evrope - rekao je Mitraković.

Pored dvoje slikara iz Poljske koji učestvuju prvi put, najveći broj njih dolazi iz Srbije i Republike Srpske, a među njima su i umjetnici Milovan Čikić i Mile Sredojević, koji već nekoliko decenija dolaze na bardačku koloniju.

Mitraković kaže da će u rad biti uključena i tri studenta, jer su opredijeljeni da svake godine daju šansu budućim akademcima da se upoznaju što bolje sa slikarstvom.

- Uozbiljili smo posljednjih godina i rad škole slikanja i bazirali se isključivo na djecu koja imaju predispozicije za upis na Akademiju umjetnosti. Za sada imamo devet prijavljenih učenika starijeg uzrasta osnovnih škola, kao i srednjoškolce, sa kojima će raditi slikari koji predaju na fakultetima i u srednjim školama. Već sada susrećemo one koji su pohađali školu slikanja i sada nam se vraćaju kao studenti slikarstva, a za desetak godina to će biti ljudi koji će činiti Umjetnički savjet kolonije - rekao je Mitraković.

Nakon dugogodišnje pauze, u sklopu 41. saziva bardačke kolonije biće pokrenuta akcija “Biramo najuređeniji životni i radni prostor”, a već je raspisan konkurs za prijavu najuređenijeg dvorišta, stambenog objekta ili balkona.

- Oživjeli smo ovu akciju na inicijativu mnogih građana i svi zainteresovani mogu poslati svoje prijave na adresu Centra za kulturu i sport i Radio Srpca. Formirana je tročlana komisija od strane opštine Srbac i našeg centra koja će obići sve lokalitete, a pobjednik će dobiti umjetničku sliku nastalu u radu kolonije - rekao je Mitraković.

Završna izložba planirana je 6. jula u Bardači, a svaki od umjetnika uradiće najmanje po tri umjetnička djela od kojih će najvrednija ući u fundus kolonije koji broji više od 700 slika.

UČESNICI

Kolonija je nastavila da gaji internacionalni karakter sa gostovanjem slikara iz različitih evropskih zemalja.

Učešće na bardačkoj koloniji potvrdili su akademski slikari Jola Kitovska i Mariuš Kitovski iz Poljske, Ljiljana Nedeljkov, Verica Čupić, Dragan Tasić, Žarko Đukić, Svetlana Miladić i Božidar Joksimović iz Srbije, Marinko Šarić iz Hrvatske, Nataša Popovska iz Sjeverne Makedonije, Jelena Vušurović i Irena Martinović iz Crne Gore, Milovan Čikić, Mladen Stajčić i Mile Sredojević iz Republike Srpske i studenti Sara Vušurović iz Cetinja i Nevena Stančić i Milica Vrhovac iz Srpca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana