Slikar Miloš Vujić o izložbi “Umjetnik kao mitolog” za “Glas Srpske”: Stare priče oživljene apstrakcijom

Ilijana Božić
Slikar Miloš Vujić o izložbi “Umjetnik kao mitolog” za “Glas Srpske”: Stare priče oživljene apstrakcijom

BANjALUKA - Važno je predstaviti i približiti ljudima srpsku mitologiju, jer mi na neki način negiramo ili zapostavljamo njeno postojanje. Uvažavamo druge, a nismo svjesni da i danas živimo običaje i rituale koji su nam preci ostavili u amanet.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” slikar Miloš Vujić o izložbi “Umjetnik kao mitolog” koja je otvorena u kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

On je naglasio je da je ona s jedne strane spomenik predstavljanja naše mitološke scene, a s druge je bitna jer čovjeka uči o onome s čim živi čitav život a da toga nije ni svjestan.

- Čitav ciklus čini  60 slika većeg formata, u tehnici ulja na platnu i osam skulptura. U kamenoj kući predstavljen je presjek tog četvorogodišnjeg stvaralaštva. Izložene su  33 slike i devet skulptura. Budući da sam doktorirao u klasi kod pokojnog akademika Vladimira Veličkovića, te da je tema doktorskog rada i izložbene postavke slovenska mitologija, izložba je nazvana  “Umjetnik kao mitolog” - rekao je Vujić.

Naglasio je da je takvo ime dobila  jer je predmet njegovog interesovanja i djelovanje umjetnika u dvostrukoj ulozi, gdje je primarna stvaralačka, autorska uloga, a sekundarna istraživačka.

- Pokazujem istovremeno od kolikog je značaja istraživanje u procesu formiranja umjetničkog djela, a samim tim i serije radova. Svi motivi su bazirani na mitologiji starih Slovena, pri čemu prvenstveno mislim na srpsku mitologiju - objasnio je Vujić. 

Dodao je da za razliku od kultura Grčke i Egipta koje su sačuvale izvore, srpska mitologija nema mnogo izvora.

- Zbog toga sam odlučio da na savremen način predstavim mitološke motive iz staroslovenske mitologije i da ih prikažem u apstraktnoj formi - objasnio je Vujić.

Prema njegovim riječima inspiraciju je pronalazio u toku istraživačkog procesa, jer se  u suštini služio literarnim izvorima.

- Većinom su u pitanju strani, ali ima i naših autora koji su o toj temi pisali. Pošto su oni međusobno isključivi, svako je mitologiju tumačio na svoj način, prikupljao sam informacije od raznih autora i od tih podataka, kasnije, u  procesu građenja mozaika, stvarao apstraktno djelo - naveo je Vujić.

Istakao je da su motivi  bazirani na mišljenjima i tumačenjima, te da izložba otkriva tajne o čarobnom svijetu božanstava, mitoloških bića ali i o epskim junacima i običajima.

- Mladi stvaraoci na našoj kulturno-umjetničkoj sceni imaju dosta prostora. Završio sam osnovne studije 2014. godine, a dosta toga značajnog se izdešavalo za ovih šest godina. Mislim da mnogo napredujemo i da se pojavljuje sve više mladih autora - zaključio je Vujić te dodao da Banjaluka, ali i širi region svima njima nudi priliku  da prikažu svoja djela.

Planovi

Miloš Vujić je istakao da je ova izložba samo jedan korak, te da i dalje nastavlja da radi.

- Izbjegavam aktuelne teme, volim da biram one koje se tiču simbolike i bajkovitog u procesu stvaranja. Nastavljam da stvaram u ovom smjeru, ali nevezano za mitologiju. Još uvijek sam mlad da bih se stavljao u okvir, ima još vremena da istražujem nove ideje i teme - obrazložio je Vujić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana