Slika Paje Jovanovića vraća se u Srbiju, kupljena za 304.800 funti

GS
Slika Paje Jovanovića vraća se u Srbiju, kupljena za 304.800 funti

Muzej grada Beograda potvrdio je da je na aukciji „Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“. Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je prije aukcije procjenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Ovo je, inače, prvi put da država Srbija učestvuje na svjetskoj aukciji kuće „Sotbi“ i uspela je da kupi Odmor bašibozuka, koja se nalazila u okviru „Sotbijeve“ kolekcije orijentalne umjetnosti i dekorativnih predmeta i namještaja iz 18. vijeka.

„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrijednu sliku iz njegove orijentalističke faze“, istakli su iz Muzeja grada Beograda i zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.

„Deo našeg posla je da pratimo sve aukcijske kuće. Ovo je sada bila prva mogućnost da pribavimo sliku ovakve lepote i značaja i iz perioda koji u svojoj kolekciji nemamo. Prezadovoljni i prezahvalni smo što smo obogatili našu kolekciju“, navela je za RTS direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Nije željela, međutim, da licitira kada će slika biti izložena u Beogradu.

„Muzej grada Beograda daće sve od sebe da slika što pre stigne u Srbiju. Nakon našeg konzervatorskog pregleda ona će biti izložena, ali ne mogu da kažem tačan dan“, dodala je Jelena Medaković.

Ulje na platnu Odmor bašibozuka, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u „Kristiju“ 1994. godine.

U opisu slike na sajtu „Sotbija“ navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.

Bili su naoružavani od strane vlasti, ali nisu primali platu niti nosili uniforme i obilježja, već su se oblačili u svoju karakterističnu lokalnu nošnju.

Zato što nisu formalno obučavani, nisu mogli da učestvuju u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke, poput izviđanja i stražarenja, prenosi RTS

Paja Jovanović je studirao na Bečkoj akademiji pod Karlom Leopoldom Milerom. Među njegovim mecenama bio je kralj Aleksandar Karađorđević.

Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gdje su njegove slike o ratnicima i bašibozucima postale veoma cijenjene kod engleskih i američkih kolekcionara. Njegova najpoznatija djela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana