Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ stigla u Beograd

G.S.
Foto: RTS

Djelo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljeno na aukciji londonske aukcijske kuće „Sotbi“, od danas se nalazi u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

O terminu i mjestu izlaganja slike Paje Jovanovića, javnost će biti obavještena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-djelo bilo dostupno očima domaće i svjetske javnosti, navode u Ministarstvu kulture Republike Srbije, prenosi RTS.

Na aukciji kuće „Sotbi“, održanoj u novembru u Londonu, Muzej grada Beograda kupio je djelo Paje Jovanovića Odmor bašibozuka.

Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procjenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

To je prvi put da je država Srbija učestvovala na svjetskoj aukciji kuće „Sotbi“.

Odmor bašibozuka bio je na aukciji u okviru „Sotbijeve“ kolekcije orijentalne umjetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka.

Ulje na platnu, delo Paje Jovanovića, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u „Kristiju“ 1994. godine.

 

Bašibozuci nisu bili dio regularne osmanske vojske i regrutovani su na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.

Bili su naoružavani od strane vlasti, ali nisu primali platu niti nosili uniforme i obeležja, već su se oblačili u svoju karakterističnu lokalnu nošnju.

Slikar Paja Jovanović

Pavle Paja Jovanović (1859–1957) bio je srpski slikar, pripadnik akademskog realizma.

Uz Uroša Predića i Đorđa Krstića smatra se najznačajnijim srpskim predstavnikom realizma u slikarstvu.

Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu sa više od 1.099 djela, a naročito djelima sa temama iz narodnog života i istorije, snažno je uticao na likovno obrazovanje, kulturu, ali i na rodoljublje naroda.

Na listi je 100 najznamenitijih Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana