Slavni strip “Najamnik” dobija izdanje na srpskom jeziku: Klasik fantastične ljepote

Branislav Predojević
Slavni strip “Najamnik” dobija izdanje na srpskom jeziku: Klasik fantastične ljepote

BEOGRAD - Jedan od klasika španskog i svjetskog stripa je “Najamnik”, čuvenog strip autora Visenta Segreljesa, doživjeće izdavanje na srpskom jeziku, a objaviće ga izdavačka kuća “Lokomotiva”.

Strip bi trebalo da izađe u 14 albuma pokrivajući kompletan serijal, a za početak su najavljene prve tri epizode - “Kult svetog plamena”, “Formula” i “Iskušenje” koje bi trebalo da izađu u isto vrijeme.

Serijal “Najamnik” je naučnofantastični strip španskog umjetnika Vinsenta Segreljesa čije objavljivanje je počelo 1980. godine u časopisu “Cimoc”, da bi se nastavilo počevši od 1982. godine kroz seriju od 13 albuma.

Serijal “Najamnik” žanrovski gledano je mješavina epske i naučne fantastike uz značajan doprinos avanturističkog stripa na temu srednjovjekovnog okruženja.

Scenaristička priča prati misterioznog najamnika ili plaćenika iz skrivene sredine pod nazivom Zemlja oblaka kroz seriju njegovih avantura u ovom fiktivnom svijetu. U ovoj zabačenoj regiji, ljudska rasa razvija kulturu drugačiju od ostatka svijeta, suočavajući se sa letećim zmajevima, reptilskim divovima, tajanstvenim kultovima, čudovištima, Amazonkama i drugim likovima poznatim iz univerzuma “Mač i magija”.

Iako priča obilno duguje velikanima žanra poput Roberta E. Hauarda ili Frica Lajbera, ono što je strip izdvojilo iz mora sličnih radova jeste fascinantna crtačka tehnika autora koja je razrađena do slikarskog savršenstva. Segreljes postiže rezultate koji imaju malo konkurenata unutar žanra, uz nevjerovatno korištenje boje, svjetla i sjenke, upečatljivih likova i nadrealnih pejzaža koji obično uključuju i fantastičnu arhitekturu ovog fantastičnog svijeta.

U toku rada na gotovo cijeloj franšizi on je koristio ulje na platnu, tehniku koja daje odlične rezultate, ali je neobična u svijetu stripa zbog velike sporosti i teškog vladanja tehnikom, zbog čega je Segreljesu bilo potrebno skoro 20 godina da se završi trinaest tomova stripa. Upravo zbog toga je od 1998. godine počeo koristiti kompjuter da ilustruje većinu stripova, a deseto izdanje serijala “Najamnik” bilo je prvo koje je uključivalo stranice koje su u potpunosti dizajnirane kompjuterski.

Manuel E. Darijas u svom predgovoru prvog albuma “Najamnika” iz 1982. godine napisao da je tajna ovog stripa u zanatskoj čistoći autora.

- Postoji nevjerovatan, ali možda odlučujući detalj u “Najamniku”, jer je Visente Segreljes, vrhunski ilustrator sa sjajnom profesionalnom karijerom, koji nikada nije radio stripove. To može dovesti do nedostataka zbog logičnog nepoznavanja medija, ali je postalo moguće da čovjek u punoj umjetničkoj zrelosti, prilagođavanjem na svijet stripa može dati čistiju, originalniju viziju i sa manje uticaja od drugih afirmisanih crtača. “Najamnik” je bio i ostao nešto drugačije, bez želje da iznenadi ili zbuni. Ono što je čitaocima ponuđeno u ovom stripu vidljivo je bez imalo dvoličnosti i bez ustupaka bilo kome - rekao je Darijas.

Sam Segreljes je savremenik slavnog Borisa Valejoa, ali je njegov najupečatljiviji uzor autor sličnog profila, pokojni američki majstor Frenk Frazeta, čiji klasični slikarski manir i ikonične slike stvaraju slično raspoloženje i atmosferu poput Segreljesovih tabli. Ipak, možda najbolji opis unikatne ljepote ovog strip klasika dao je italijanski režiser Federiko Felini koji je naveo da je to prelijep i grandiozan strip koji vraća emociju, čuđenje i zadovoljstvo promatranja slika.

Srpsko izdanje prati seriju albuma koji su originalno 2020. godine objavljeni na španskom jeziku povodom 40. godišnjice stripa i sadrži reprodukcije originalnih tabli rađene pod nadzorom samog autora.

Kod domaćih izdavača “Najamnik” je izlazio u nastavcima u novosadskoj  strip reviji “Stripoteka” tokom 80-ih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana