Slavni strip “Na krilima vetra” kompletiran na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Slavni strip “Na krilima vetra” kompletiran na srpskom jeziku

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objaviće uskoro treću knjigu francuskog strip-serijala “Na krilima vetra”, čime će kompletirati ovaj slavni serijal Fransoa Buržona na srpskom jeziku.

 U pitanju je klasik evropskog stripa, koji je Buržon započeo davne 1979. godine, a koji je do sada dogurao do devet albuma podijeljenih u tri ciklusa “Iza i Oel” (1-5), “Boa-Kajman djevojčica” (6-7) i najnoviji “Krv trešanja” (8-9). U pitanju je istorijsko-avanturistički strip čija radnja počinje tokom osamnaestog vijeka da bi kasnije radnja pravila vremenske skokove u sredinu i drugu polovinu vijeka.

Buržon je kompletan autor, scenarista i majstor vizuelnog oživljavanja avanture svojih junaka, a “Na krilima vetra” vjerovatno je njegovo najpoznatije djelo u koje je utkao svoje brojne talente za literarni i likovni izraz. 

Priča prati mladu francusku plemkinju Izabo ili Izu, koja spletom okolnosti mijenja identitet sa drugom djevojčicom, čime mijenja svoj život iz korijena, ulazeći iz svijeta privilegija plave krvi u svijet siromaštva običnih ljudi. Putujući kao odrasla osoba na jednom francuskom vojnom brodu ona upoznaje mornara Oela i njihovi životi se vezuju jedan za drugi u burnim vodama Atlantskog okeana, čime počinje avantura koja preko Engleske vodi do Afrike, a potom do Amerike na brodu punom robova. U drugom ciklusu radnja prati njenu unuku koja tokom građanskog rata u močvarama Luizijane upoznaje ostarjelu Izu saznavši priču o svom porijeklu punom krvi, nasilja i misterije, da bi u trećem ciklusu radnja ponovo stigla u Francusku u doba Pariske komune. U sva tri dijela sage Buržon priču propovijeda iz ženskog ugla, spojivši autentičnu pripovjedačku poetiku sa svojim stilizovanim crtežom punim senzualnosti i strasti te majstorske vještine za istorijske detalje.

Naime Buržon je poznat po tome što detaljno istražuje period kojim se bavi u svojim stripovima, tako da je, recimo, za serijal “Na krilima vetra” pravio precizne makete kolonijalnih građevina i jednog od brodova kojima plove glavni junaci. Autentičnost i naglašenu atmosferičnost crteža u kombinaciji sa tekstom u kojem se žanrovski prepliću istorija i fikcije kroz dramu, tragediju i avanturu, polako, ali postepeno, prepoznala je i kritika i publika, učinivši ga jednom od najznačajnijih evropskih autora. Kompleksna priča o sudbini jedne žene i njenih potomaka, koji se u potrazi za slobodom vode svojim emocijama i strašću, rušeći okove istorijskog okruženja u kojem su živjeli, brzo je prepoznata kao djelo koje nadilazi okvire devete umjetnosti.

Paleta likova koju Buržon stvara u svom serijalu je izuzetno široka i svaki od njegovih junaka se odlikuje izuzetnom kompleksnošću i odiše snagom karaktera, bez obzira na to na kojoj se strani nalaze. Naročito su izraženi ženski likovi, snažni i samostalnog duha, ali ugroženi svijetom kojim vlada surovost i apsolutna dominacija muškaraca. 

Treba pomenuti i izuzetan prevod Olje Petronić te vrlo kvalitetno izdanje “Čarobne knjige”, koje na dostojan način predstavlja ovo remek-djelo devete umjetnost, koje se kod nas prvo pojavilo u crno-bijelom izdanju “Stripoteke” krajem osamdesetih, stekavši jako dobar status kod čitalaca.

Pisac i crtač Fransoa Buržon francuski je strip-autor rođen u Parizu 1945. godine.

Studirao je likovnu umjetnost i specijalizovao se za izradu vitraža, ali početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka počeo je da objavljuje ilustracije u časopisima, što ga je okrenulo stripu i odredilo mu dalju karijeru. Prvi značajniji rad bio je za izdavačku kuću “Glenat”, koja je objavljivala srednjovjekovni strip-serijal “Brunelle et Colin”. Njegovo sljedeće djelo, takođe je smješteno u srednji vijek, “Les Compagnons De Crepuscule”, a Buržon je pisao, crtao i kolorisao. Sljedeći autorski naslov, “Na krilima vetra” objavljivan je od 1979. Ubrzo je stekao status jednog od najvažnijih evropskih strip-serijala svog doba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana