Slavni strip “Modesti Blejz” slavi 60. rođendan: Lijepa i opasna dama u svijetu mačo tipova

Branislav Predojević
Slavni strip “Modesti Blejz” slavi 60. rođendan: Lijepa i opasna dama u svijetu mačo tipova

LONDON - Prije tačno 60 godina u maju 1963. godine elegantna dama, obučena u crno, po imenu Modesti Blejz zakoračila je u svijet stripa počevši jednu od najblistavijih karijera u istoriji devete umjetnosti.

Glavni lik iz istoimenog stripa čiji su tvorci bili Piter O'Donel (scenario) i Džim Holdavej (crtež), tokom proteklih šest decenija stekao je globalnu slavu, očarao publiku širom planete i postao simbol ženske snage, daleko prije nego što je to postala stvar mode i trenda.

Sam strip prati doživljaje Modesti Blejz, misteriozne mlade žene sa mnogo talenata i kriminalnom prošlošću i njenog vjernog pratioca Vilija Garvina. Tajanstveni tandem prekida sopstvene penzionerske dane, kako bi obavili par poslova za ser Džeralda Taranta, visokog funkcionera Britanske tajne službe, što se na kraju pretvorilo u 96 avantura širom planete.

Sve scenarije za Modesti pisao je O'Donel, koji je po vlastitim riječima inspiraciju za lik dobio tokom službe na Bliskom istoku tokom Drugog svjetskog rata kada su on i njegovi drugovi na straži uočili mladu djevojku, izbjeglicu, koja ih je oprezno posmatrala, ali je prihvatila nešto hrane.

- Nikad nisam zaboravio osmijeh koji nam je uputila i prizor te uspravne male figure koja hoda poput princeze dok se udaljavala od nas na tim hrabrim, mršavim nogama - rekao je O'Donel.

Sredinom 1962. dobio je poziv da kreira novi strip za novine “Dejli ekspres”, a pošto je već radio strip “Gart” odlučio je da stvori ženski lik koji bi bio dobar u borbi kao i svaki muškarac, a da pri tome ne izgubi svoju ženstvenost vođen sjećanjem na nepoznatu djevojku, koja je postala okvir iz kojeg je zahvaljujući jednostavnim, ali vrlo efektnim crtežom Holdaveja, izrasla Modesti. Međutim, “Dejli ekspres”, na kraju odbija strip ne vjerujući u strip sa glavnom junakinjom, ali list “Ivning standard” privata ponudu i on počinje da izlazi 13. maja 1963.

Strip je bio objavljivan u raznim drugim novinama i magazinima, šireći svoju reputaciju kod publike brojnim prevodima. Nakon iznenadne smrti Džima Holdaveja 1970, strip će crtati Enrike Romero, koji dodaje dosta senzualnosti i erotike u strip. Osam godina kasnije, Romero daje otkaz da bi se posvetio svojim strip projektima, a nakon njega kao crtači su se oprobali Džon Berns, Patrik Rajt i Nevil Kolvin sve do 1986. godine, kada se Romero vraća i nastavlja da crta strip do kraja 2001. kada je strip nakon skoro 38 godina i 10.183 pojedinačnih dnevnih kaiša okončao svoje izlaženje. Sam lik nastao je 1945. kada djevojčica bez imena i sjećanja bježi iz nacističkog logora u Grčkoj i nakon završetka Drugog svjetskog rata luta Mediteranom i Bliskim istokom. Postaje dobar prijatelj sa još jednom lutalicom, mađarskim naučnikom po imenu Lob koji joj pružio obrazovanje i dao ime Modesti Blejz. Kasnije će preuzeti kontrolu nad kriminalnom bandom u Tangeru i proširiti je na cijeli svijet pod imenom “Mreža”. U to vreme sreće i Vilija Garvina, robijaša i vojnog veterana vještog sa noževima, koji postaje njena desna ruka. Kada je procijenila da je skupila dovoljno novca, napušta kriminal i u pratnji Vilija, seli se u Englesku gdje počinje njen angažman sa prave strane zakona. Mnoge pustolovine su bazirane na slučajevima u koji su Modesti i Vili umiješani zahvaljujući njihovoj saradnji sa Tarantom. Međutim, često pomažu strancima ili se bore protiv ekscentričnih zlikovaca na egzotičnim lokacijama svojom voljom. Mnogi kritičari smatraju rane godine stripa klasičnim primjerom avanturističkog stripa obogaćenog elementima krimića i trilera, ali je ikonična pojava glavne heroine postala simbol pop kulture, prevazilazeći granice medija.

Sam O'Donel, koji je preminuo, 2010. godine, osim scenarija za strip, napisao je 11 romana i dvije zbirke kratkih priča u kojima je Modesti takođe glavna junakinja, a po sopstvenoj želji nije dozvolio da drugi autori rade strip nakon njegovog povlačenja. Strip je imao veliku popularnost i kod nas zahvaljujući ranom objavljivanju u izdanjima “Stripoteke”, “Politikinog zabavnika”, “Giganta”.., te brojnim albumskim izdanjima posljednjih godina od kojih treba istaći vrhunska integral izdanja “Darkvuda”, koji je objavio tri, od 12 planiranih.

Ekranizacije

Zbog velike popularnosti stripa 1966. je snimljen film, ali sama ekranizacija nije ni blizu uhvatila magiju stripa. Režiser je bio Džozef Loui, a glavne uloge su tumačili Monika Viti kao Modesti, Terens Stamp kao Vili Garvin i Dirk Bogard kao Gabrijel. Originalni scenario Pitera O'Donela je mnogo puta bio prepravljan i on je rekao da film sadrži samo jedan dijalog iz njegovog scenarija. Kompanija “Miramaks”, trenutni vlasnik prava na “Modesti Blejz”, snimila je film “Moje ime je Modesti” sa britanskom glumicom Aleksandrom Stejden, baziran na životu glavne junakinje prije početka stripa. Film je snimljen prvenstveno da bi se sačuvala filmska prava, nije bio prikazan u bioskopima i odmah je objavljen na DVD-u. Takođe, 1982. godine snimljen je pilot za TV seriju, ali nikad nije došlo do njene dalje produkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana