Slavna imena prodaju predstavu

Aleksandra Madžar
Slavna imena prodaju predstavu

Banjaluka - Snagu glumačkom izrazu u pozorišnom komadu daje energija cijelog ansambla, ali ipak publika vrlo rado u teatar dolazi zbog pojedinaca na sceni.

"Gospođa ministarka" sa slavnom Svetlanom Cecom Bojković u naslovnoj ulozi već nekoliko sezona je hit u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Srpski glumci takođe smatraju da su neke predstave privukle brojnu publiku isključivo zbog popularnih imena koja se pojavljuju u njima.

- Živimo u vremenu kada nečije ime ili nekakav skandal prodaju sve. Iskreno, više bih voljela da ulaznice prodaje sadržaj, ali danas, u površnom poimanju umjetnosti i načinu života, mislim da mi se želje neće ispuniti - kazala je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić.

Da su ovakvi potezi pozorišne publike česti, smatra i beogradska glumica Gorica Popović, koja je dala objašnjenje zašto publika juri u teatar da bi gledala lica iz serija i filmova.

- Ako je neki glumac često na malim ekranima i na taj način u kućama ljudi, oni požele da pogledaju predstavu gde on igra. Takvi komadi im privuku više pažnje nego oni sa glumcima koji igraju samo u pozorištima - kazala je Popovićeva.

Iako se, kako je rekla, najčešće dešava da popularni glumci igraju u lošim predstavama, publici su oni garancija da je neki komad dobar.

- Ljudi se prilično lepe za imena. Mi to najbolje osećamo u "Ateljeu 212". Vrlo često imamo slučaj da neki glumci fantastično privlače publiku. U poslednje vreme to su predstave sa našim mladim junakom, glumcem Gordanom Kičićem - kazala je Popovićeva.

Da ime popularnog glumca najlakše rasproda ulaznice za predstavu dokaz je i nedavno gostovanje Milana Laneta Gutovića u Banjaluci. Za njegovu monodramu "Obično veče" tražila se karta više, iako je već nekoliko puta sa istim komadom gostovao pred Banjalučanima.

Kada je riječ o pozorišnoj sceni Republike Srpske, glumac Narodnog pozorišta RS Vladimir Đorđević smatra da ta vrsta popularnosti kod nas i ne postoji, jer je slabo zastupljena filmska i televizijska umjetnost.

- Nemamo filmsku produkciju ili neku popularnu seriju u kojoj će se pojaviti naši glumci i zbog kojih bi neko došao da ih vidi i na sceni - istakao je Đorđević.

Privlačnost

- Publiku privlače glumačka imena koja su im poznata sa televizije i često odlaze u pozorište samo da bi pogledali glumce koje poznaju iz serija ili filmova. Oni očekuju da ponovo vide taj lik na sceni, a ne živog glumca u novoj ulozi - kazao je dramaturg Mario Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana