Slavenku Terziću nagrada “Vladimir Ćorović”

Agencije
Slavenku Terziću nagrada “Vladimir Ćorović”

Gacko - Uručenjem nagrade “Vladimir Ćorović” ovogodišnjem dobitniku Slavenku Terziću iz Beograda za knjigu “Stara Srbija 19. i 20. vijeka – drama jedne civilizacije” u Gacku su završeni 15. Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara.

Terzić, kojem je nagrada uručena sinoć, u knjizi je obradio šire razdoblje, nastojeći da na osnovu arhivske i druge građe rasvijetli period istorije, kada ona nije dozvoljavala generacijama Srba da ostanu po strani.

U obrazloženju nagrade “Vladimir Ćorović”, žiri je istakao da je tema o kojoj Terzić piše od izuzetnog značaja za razumijevanje srpskog naroda u 19. i 20. vijeku, napominjući da je podjednako važan i sintetički pristup njenoj obradi za koji se Terzić opredijelio.

Cjelovit pogled na istoriju prostora stare Srbije /Raška, Kosovo i Metohija, Skopsko-tetovska oblast/, kako se navodi, obogatio je veoma skromna postojeća znanja.

Na ovogodišnjem skupu istoričara naučne radove je prijavilo 38 eminentnih istoričara.

“Ćorovićevi susreti pisaca” i “Naučni skup istoriča” u Bileći i Gacku okupili su brojne eminentne pisce i istoričare iz BiH, Srbije, Rumunije, Grčke i Rusije.

Pokrovitelji manifestacija su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, te opštine Bileća i Gacko, a organizatori su odbori “Prosvjete” u ova dva mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana