Slava kulturnom blagu u čast

Mirna Pijetlović
Slava kulturnom blagu u čast

Banjaluka - Radionicama stranih jezika, sajmom jezičkih škola, kulturnim programom i recitalima na različitim jezicima obilježen je Evropski dan jezika u Banjaluci.

Kako je istakla urednik kulturnog programa Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Tanja Stupar-Trifunović, koja je i organizator manifestacije u Banjaluci, programske aktivnosti osmišljene su u vidu takmičenja u poznavanju jezika, kulture, sporta i geografije evropskih zemalja.

- Organizovali smo i radionice stranih jezika na kojima predavači na originalan i zabavan način motivišu učenike za učenje ili usavršavanje nekog stranog jezika. Tu je naravno i zabavni dio programa, u kojem izvođači svih uzrasta predstavljaju razne jezike kroz poeziju, muziku, pozorišne komade, skečeve - kazala je Stupar-Trifunović.

U okviru manifestacije održana su i predavanja za profesore, promovisane škole jezika, održane projekcije filmova, kao i susreti lingvista.

- Ideja same manifestacije je da, osim učenja stranih jezika, podstakne i multikulturalnost - rekla je Stupar-Trifunović.

Evropski dan jezika počeo je da se obilježava 2001. godine radi promovisanja višejezičnosti i evropske kulture, a Republika Srpska se ovoj manifestaciji pridružila 2008. godine.

Ovaj dan se slavi da bi se obavijestila javnost o važnosti učenja stranih jezika i međukulturološkog razumijevanja, da bi se promovisala bogata jezička i kulturološka raznolikost Evrope, te da bi se podržalo cjeloživotno učenje, kako u školama, tako i van njih.

Na sam dan manifestacije veliki broj događaja organizuje se po cijeloj Evropi: aktivnosti za djecu, televizijske i radio-emisije, časovi jezika, predavanja. U Evropi postoji oko 225 autohtonih jezika, a najmanje polovina svjetske populacije govori ili razumije dva ili više jezika.

Istorijat

2001. godine Savjet Evrope i Evropska unija organizovali su međunarodnu manifestaciju pod nazivom Evropska godina jezika. U ovaj projekat uspješno je uključeno 45 zemalja učesnica. Tokom manifestacije slavila se jezička raznolikost Evrope i promovisano je učenje stranih jezika. Zahvaljujući ogromnom uspjehu godine jezika, Savjet Evrope ustanovio je 26. septembar kao Evropski dan jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana