Slatka prevara koja će vas oduševiti FOTO

www.sarlwarner.com, B92
Slatka prevara koja će vas oduševiti FOTO

"Volim da nasmijem ljude. Ovo što radim jeste kapriciozno, ali i zabavno. Svoj posao zovem ‘slatka prevara’ jer koristim najrazličitiju hranu da promovišem prirodne namirnice i zdravu ishranu", tvrdi fotograf Karl Vorner koji već godinama oduševljava svijet svoji neobičnim fotografijama.

Karl Vorner rođen je u Liverpulu 1963. godine, a svoju uspješnu karijeru započeo je kao dijete, crtajući po svakoj praznoj površini koja mu je dolazila pod ruku. Tek kad se preselio u Kent a potom i u London počeo je da se usavršava na različitim univerzitetima (Maidstone Art College, London College of Printing), sve dok nije uplovio u svijet fotografija i ilustracija.

Posljednjih godina svetsku pažnju privukao je svojim projektom "Foodscapes", a veći uspjeh usledio je nakon što mu je "Sunday Times " posvetio veliki specijal 2008. godine. Novinski članci, prilozi na televiziji i radiju, gostovanja širom svijeta... Neobične fotografije raskošnih i ništa manje ukusnih predjela osvojile su ubrzo svijet.

"Mislim da je hrana jedan od najvažnijih aspekata naših života, našeg društva i naše kulture. Slaveći hranu kroz umjetnost, odajem počast jednoj od naših najosnovnijih potreba. Zdrava i domaća hrana nešto je što može da okupi porodice i društva, dajući nam osjećaj jedinstva. Zadovoljstvo uzgajanja hrane, pripremanja obroka i dijeljenja svega toga sa prijateljima jedna je od najvećih snaga našeg društva", tvrdi Voren za B92 dodajući da mu je čast što bar na ovaj način može da ovjekoveči kult hrane.

Njegova dijela do sada su izlagana u galerijama širom svijeta, od Sao Paula do Hong Konga, a do sada je objavio i dve knjige. Prvu, pod nazivom " Carl Warner’s Food Landscapes", objavio je njujorški izdavač "Abrams" 2010. godine, a dve godine kasnije u prodaji se našla i knjiga obrazovnog karaktera "A World of Food" namijenjena prije svega djeci.

Kada stvara, Vorner to uglavnom čini za svojim radnim stolom dimenzija 3.5dž2.5 metara, posebno podešenim kako bi njegove fotografije dobile treću dimenziju. Na njegov umjetnički razvoj, kaže, uticali su Rodžer Din, Patrik Vudrof i Salvador Dali.

Prilikom stvaranja fotografija koristi različite makete i obilježivače, a često se savjetuje i sa stilistom za hranu kako bi kreirao što autentičniju scenografiju.

"Sve počinje tako što nacrtam osnovne skice klasičnim tehnikama i metodama, a onda sa svojim timom razvijam ideje", objašnjava on. "Moram na prvi pogled da prevarim publiku da pomisli kako je to zaista fotografija pravog predjela, pa tek onda da analiziraju dio po dio ne bi li shvatili od čega se sve sastoji fotografija. Tek tada se gledalac nasmiješi i slici i sam sebi... Za mene je to omiljeni dio."

Za svako svoje djelo potroši nekoliko stotina funti, ali taj iznos varira od predjela koji želi da predstavi i dostupnosti namirnica koje koristi.

"Primjera radi, scena u kojoj sam koristio jastoga koštala je znatno više nego pejzaž naslikan uz pomoć kupusa. Mada, u posljednje vrijeme sve više koristim i polistiren, kako bih manje novca trošio na hranu koja se poslije baca", kaže Vorner.

Za razliku od brojnih umjetnika, Vorner nema problem s tim da izdvoji omiljeno djelo. Bez mnogo razmišljanja kaže da je to svakako pejzaž naslikan uz pomoć riba (Fishcape). Za izradu te fotografije bio mu je potreban cio dan, jer je morao da radi brzo i precizno ne bi li se riba ustajala i počela da širi neprijatan miris.

"To je bio jedan od najtežih zahtjeva i svakako, hm, najmirisniji. Iz mog ugla, malo tamnije osvjetljenje i cijela kompzicija fotografije odaju veoma ubjedljiv utisak stvarnog predela. Još uvijek mi ne dosadi da posmatram tu fotografiju i s obzirom na to da nam je mnogo truda trebalo da postavimo scenu, ona mi je znatno draža od ostalih", objašnjava on.

Osim što uživa u fotografisanju hrane, Vorner obožava i da isprobava specijalitete iz cijelog svijeta. Njegova omiljena destinacija, kako za odmor tako i za gurmanluk, je Italija.

"Volim je zbog hrane, zbog nevjerovatnih predela, zbog istorije, ljudi i kulture. Rekao bih da mi je italijanska kuhinja takođe omiljena, mada obožavam jagnjetinu kuvanu sa marokanskim začinima", navodi on. Kada je u pitanju London, grad u kom već decenijama stvara i živi, evo šta preporučuje:

"Obavezno treba posjetiti pijacu Boro, to je moje omiljeno mjesto u Londonu. To je Meka za gurmane, uvijek me inspiriše."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana