Slađana Zrnić - Gledaoci će obožavati da me mrze

Dejan Jovičić
Slađana Zrnić - Gledaoci će obožavati da me mrze

Željno iščekujem prvu epizode serije "Zamalo život", koja će biti prikazana na Radio-televiziji Republike Srpske 8. septembra, jer je riječ o projektu vrhunske produkcije koji je u potpunosti urađen domaćim snagama.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić, koja u ovoj seriji tumači lik Jovanke, bahate i otresite žene koja predstavlja strah i trepet za ostale ukućane.

- Mislim da će gledaoci u ovoj seriji obožavati da me mrze. Riječ je o jednoj monstruoznoj osobi koja svakodnevno teroriše svoju djecu, muža, svekra i svekrvu. Ona jedina zarađuje u kući i samim tim se postavlja kao glava porodice. Iako ponekad donosi konstruktivne odluke, ona je većim dijelom negativac koji će iritirati publiku pred malim ekranima. Na momente će to djelovati simpatično, ali gledaoci nijednog trenutka ne treba da praštaju i opravdavaju njene poteze, jer je ona sinonim svega negativnog u našem društvu - kaže Zrnićeva.

Iako je u pitanju komedija koju će rado gledati sve generacije, serija oslikava realno stanje u današnjem vremenu, u kojem sve više dominira kriza morala i poremećen sistem vrijednosti, a plemenitost i humanost se nalaze pred velikim ispitom.

- Ova serija pomjera standarde domaće televizijske produkcije, koja uz pozorišnu i filmsku umjetnost u našoj zemlji napreduje sporim i nesigurnim koracima. Voljela bih da se snimi i druga sezona, o čemu se uveliko priča, ali ako nas uguše već na startu, onda je sav dosadašnji trud uzaludan. Mnoge serije dobile su publiku tek u drugoj sezoni i vjerujem da će nas produkcija, sponzori, a naročito gledaoci podržati da ovu priču nastavimo - kaže Slađana, koja u dosadašnjoj karijeri ima oko 40 premijera.

Ona smatra da je pomoć državnih institucija u finansiranju televizijskih i filmskih projekata od ključnog značaja, jer kultura mora biti stvar države, a film je najveći marketing za jednu zemlju.

- Dosadašnji vrhunac naše produkcije je bio film "32. decembar", reditelja Saše Hajdukovića, koji je pokupio nekoliko nagrada u regionu i ostvario odlične kritike. Međutim, kada je trebalo motivisati ekipu da nastavi istim tempom, sve je stalo. Hajduković u pripremi ima scenario za drugi film, ali bez pomoći države to je neostvarivo. Ne postoje jasni kriterijumi za dodjelu novčanih sredstava u ovoj oblasti, ali moje je mišljenje da podršku treba da dobiju oni  koji su se zaista dokazali - smatra Zrnićeva.

Ovih dana ćemo je vidjeti i u seriji "Kriza", a naći će se rame uz rame sa Enisom Bešlagićem i Nikolom Kojom. Uporedo se priprema za početak nove sezone u Narodnom pozorištu RS, a nađe vremena i za rad sa mladim i talentovanim glumcima u Banjaluci, Bijeljini i Srpcu.

- Već petnaest godina obučavam mlade talente, a sve je počelo u Bijeljini kada sam sa profesorom Duškom Kondorom pokrenula glumačku radionicu u okviru škole za ljudska prava Helsinškog odbora. Već sam izvela dvije generacije mladih glumaca u banjalučkom pozorištu "Jazavac", a dokaz našeg uspješnog rada je predstava "Andrija", sa kojom smo osvojili četiri nagrade na najvećem amaterskom festivalu u BiH "Fedra", koji se održava u Bugojnu - kaže Slađana.

Zajedno sa nevladinom organizacijom "Milenijum" iz Srpca osnovala je pozorišnu trupu koja uspješno radi već sedam godina i do sada je iznjedrila šest predstava. Poslednja u nizu, pod nazivom "Azibuki", premijerno je izvedena u srbačkom Domu kulture, a imala je humanitaran karakter, jer je sav prihod usmjeren za Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama "Izvor".

- Predstava govori o značaju našeg pisma jer se malo pažnje u društvu poklanja srpskom jeziku i kulturi govora. Na ovaj način smo edukovali djecu, ali i njihove roditelje. A cilj rada sa mladima kroz radionice glume i jeste da im ukažemo na značaj obrazovanja i pružimo im mogućnost da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme - zaključuje Slađana Zrnić.

Nastupi sa "Combine Quartet"

U posljednjih godinu Slađana ima odličnu saradnju sa bendom "Combine Quartet", sa kojim pjeva džez klasike koji su dobro prihvaćeni od strane publike. Imali su uspješan koncert u Narodnom pozorištu RS, a povremeno imaju zajedničke nastupe u Džez Banjaluka baru. "Combine Quartet" je nastao 2012. godine, a čine ga obrazovani akademski muzičari iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana