Slađana Kilibarda, režiserka, za “Glas Srpske”: Djeca snose posljedice današnjeg roditeljstva

Milanka Mitrić
Foto: Aleksandar Čavić

BANjALUKA - “Bog masakra” predstava je kojom će sutra naveče u Gradskom pozorištu “Jazavac” biti otvoren 14. Međunarodni festival glumca “Zaplet”, a koja je jedan od najizvođenijih dramskih komada.

Na osnovu teksta Jasmine Reze, ove godine su nastale predstave u Sarajevu, Puli i Subotici, dok je posljednja adaptacija, odigrana sinoć, neposredno prije premijere u “Jazavcu”, nastala u Mestnom gledališču ljubljanskom, u režiji Dijega de Bree.

Komad koji će otvoriti “Zaplet” režirala je Slađana Kilibarda, banjalučkoj publici poznata po predstavama “Stranci u noći” i “Malo blago”, a za “Glas Srpske” je rekla je da je njena namjera bila da predstavu režira u malo “pomaknutom” ključu koji bi glumcima, ali i njoj samoj bio izazovan.

- Inicijalne tačke za vlastito režijsko promišljanje komada bile su mi spisateljičina didaskalija koja kao prostor navodi dnevnu sobu bez realizma i nepotrebnih predmeta kao i opis pretučenog dječaka Brune u kome njegovi roditelji insistiraju na tome da je ostao bez lica. Roditeljske parove izjednačila sam sa sportskim timovima koji se bore za pobjedu ili dvije zaraćene strane u sukobu ako sliku pogledamo šire - rekla je Kilibarda.

Kako ona objašnjava, porodica je uvijek bila mikro cjelina koja preslikava svijet, te je ova drama priča o jednom mogućem scenariju za generacije koje tek dolaze.

- Istjerivanje pravde su umjesto dječaka preuzeli njihovi roditelji, kao što u ime nekog naroda pojedinci započinju i vode ratove. Fokus u predstavi je stavljen na roditelje i pojam današnjeg roditeljstva, a djeca su nijemi svjedoci koji na kraju snose posljedice. Način života i vrijeme u kome živimo otežali su i izvitoperili roditeljsku funkciju, tako da teško uspijevamo uskladiti sve ono što današnji život stavlja pred jednog roditelja - kazala je režiserka.

Ono što ona posebno ističe kao vrijednost ovog komada je mogućnost koju “Bog masakra” ima u smislu raznolikosti žanrovskih pravaca (od drame do bulevara) i komičnost stvorena iz stvarnih situacija. Objašnjava da tekst ima političke konotacije, te da je prilikom rada napravila određene izmjene, ali da je sve ostalo u okvirima specifičnih Rezinih rečenica.

- Humor je u predstavi dominantan, ali ne po svaku cijenu. Želim naglasiti da me često zovu da režiram komedije (iako privatno nisam duhovita osoba) i da sam svakoj od njih uvijek pristupala isključivo sa dramske strane. Mišljenja sam da se baš u tom detektiranju dramskog u komediji  krije humorna crta, ono nešto istinito što će ljude nasmijati, a na kraju i zapitati. Banalnost, prostote, prvoloptaška učitavanja i podilaženja publici me nikada u pozorištu nisu zanimali. Moć dobrog teksta je da to učini baš iz suprotnog. Spoj darovitog i inteligentnog glumca sa kvalitetnim dramskim predloškom je dobitna kombinacija, a u slučaju  “Boga masakra” u “Jazavcu”  to dvoje se  u potpunosti poklopilo - objasnila je Kilibarda.

Ona je dodala da će, svakako, nakon premijere, konačni sud dati publika, te da bi ona voljela da se svako od gledalaca zapita šta može da učini da nama i našoj djeci bude bolje, da živimo manje opterećene, smislenije, humanije i vedrije živote.

Izvođenje predstave počinje u 20 časova, a u predstavi igraju Nikolina Friganović, Nataša Perić, Ljubiša Savanović i Boris Šavija.

Ovogodišnji “Zaplet” trajaće do 28. oktobra, a biće održan pod sloganom “U krugu porodice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana