Skulptura Fransoa hit na izložbi

Aleksandra Madžar
Skulptura Fransoa hit na izložbi

Banjaluka - Posjetioci izložbe Pikasovih djela u Zagrebu najviše se zadržavaju ispred skulpture trudne Fransoa. Za nešto više od pedeset dana trajanja izložbe oko 50 hiljada posjetilaca sa kupljenim ulaznicama obišlo je galeriju Klovićevi dvori, gdje do 7. jula imaju priliku da pogledaju djela jednog od najslavnijih majstora dvadesetog vijeka.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" kustos i upravnik galerije Klovićevi dvori Marina Viculin, koja je zajedno sa svojim saradnicima juče u Muzeju Republike Srpske održala prezentaciju izložbe "Remek-djela iz Muzeja Pikaso, Pariz".

U okviru prezentacije posjetiocima u Muzeju RS prikazana su izložena djela Pabla Pikasa, intervjui sa posjetiocima, kao i fotografije sa otvaranja izložbe.

- Publika, ljubitelji umjetnosti, kulturna javnost, a posebno djeca, svi su jako srećni i zadovoljni što imaju priliku da uživaju u djelima Pikasa - kazala je Viculinova.

Dodala je da je galerija Klovićevi dvori prvi put raspisala takmičenje za vizuelne radove djece i mladih namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola o temi "Pikasova Nedjelja".

- Mnogo njih se prijavilo. Ovom izložbom htjeli smo da podstaknemo učenike osnovnih i srednjih škola na aktivnu refleksiju tematskog i formalnog sadržaja Pikasovih djela - rekla je Viculinova.

Izložba "Remek-djela Muzeja Pikaso, Pariz" obuhvata 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora dvadesetog vijeka.

Slike, skulpture i fotografije, nanizane u hronološkom slijedu, započinju slikom četrnaestogodišnjeg Pikasa "Čovjek sa krpom" iz 1895. godine, na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih španskih slikarskih očeva. U radu plavog perioda, "Portretu muškarca" (1902-1903), predstavlja se u sasvim drugom svjetlu, kao tužni oblik podložan sudbini ukletog umjetnika.

Kada je riječ o transportu i osiguranju ovih vrijednih djela, Viculinova ističe da sve ide u omjeru sa procijenjenom vrijednošću, koja je jako velika.

- Djela nisu mogla ni da dođu u jednom transportu, već su dovezena sa pet kamiona u dva transporta i tako će se i vraćati - objasnila je i dodala da je osiguranje u Muzeju pojačano.

Prezentacija je pokrenuta kao velika promotivna kampanja za posjetu izložbi, a održana je u Rijeci, Puli, Sloveniji, Beogradu, a poslije Banjaluke tim iz galerije Klovićevi dvori otišao je u Sarajevo.

Različitosti

Izložba kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazuje bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaraoca modernizma. To su: plavi i ružičasti period, protokubizam i istraživanje Afrike, amblematski radovi sintetičkog kubizma, "klasični" period, nadrealistička faza, te kasne slike. Izložba završava autoportretom "Nedjelja", završenim pred smrt 1971. godine, kojim ponovo odaje počast Velaskezu, Rembrantu i Goji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana