Skender Kulenović Ranku Pavloviću

Snežana Tasić
Skender Kulenović Ranku Pavloviću

Prijedor - Književna nagrada "Skender Kulenović" pripala je Ranku Pavloviću za knjigu pjesama "Dublje od slutnje" u izdanju "Art printa" iz Banjaluke.

Priznanje je dodijeljeno u okviru 41. književnih susreta na Kozari, a odluku je juče saopštio žiri ove kulturne manifestacije. Žiri su činili Ljubivoje Ršumović, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Duško Pevulja. Pavloviću će nagrada "Skender Kulenović", čiji je novčani iznos 3.000 maraka, biti uručena na manifestaciji "Pjesničko podne" na Mrakovici 28. septembra.

Predsjednik žirija Ršumović, objavljujući jednoglasno donesenu odluku, potvrdio je da je laureat izabran među osam autora veoma kvalitetnih knjiga. Riječ je o književnicima Radomiru Antiću, Raši Periću, Milanu Nenadiću, Mići Cvijetiću, Žarku Đuroviću, Zoranu Kostiću i Bori Kapetanoviću.

- Ranko Pavlović je svestran književni stvaralac: pesnik, romanopisac, esejista i dramski pisac koji je do sada objavio više od 50 knjiga za sve generacije. Sa ovom 14. zbirkom kao najcelovitijim i najzrelijim pesničkim delom zakoračio je u jubilarnu 50. godinu književnog rada i stvaralaštva - rekao je Ršumović.

Istakao je da Pavlovićeva poezija podstiče čitaoce na razmišljanje i da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Predsjednik Organizacionog odbora Književnih susreta na Kozari Marko Pavić istakao je da je žiri odgovorno i savjesno obavio svoj posao.

Na Mrakovici će 28. septembra, osim Pavlovića, stihove govoriti i Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Ranko Preradović, Mošo Odalović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Dragan Jovanović Danilov, Ileana Ursu-Nenadić, Željko Galonja i Blagoje Baković.

Istog dana u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata, kada će se Ranko Pavlović družiti sa ljubiteljima poezije. U pratećem programu ove manifestacije biće otvorena izložba slika sa devete Likovne kolonije "Sreten Stojanović".

Prevodi

Ranko Pavlović živi i stvara u Banjaluci. Djela su mu prevođena i nagrađivana značajnim priznanjima, među kojima su i nagrade "Petar Kočić", "Laza Kostić", "Gordana Brajović", "Isak Samokovlija", "Grigorije Božović", "Veselin Masleša"...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana