Sjećanje na velikana vječno živi

Aleksandra Madžar
Sjećanje na velikana vječno živi

Mostar - Pripala mi je izuzetna čast da otvorim "Šantićeve večeri poezije", jer jako volim tog divnog pesnika i Mostar.

Ovim riječima cijenjena srpska glumica Svetlana Bojković u ponedjeljak uveče podigla je zavjesu na tradicionalnoj, 95. manifestaciji posvećenoj jednom od najvećih srpskih pjesnika Aleksi Šantiću, koja se održava u njegovom rodnom gradu Mostaru.

Poštovaoci lika i djela ovog velikana pisane riječi, koji su svojim prisustvom odali počast Šantićevom stvaralaštvu, imali su priliku da uživaju u poetsko-scenskom nastupu ove glumice. Svojim talentom, u koji se godinama utkalo iskustvo, Bojkovićeva je oduševila mnogobrojnu publiku u Vladičanskom dvoru.

Značajna kulturna manifestacija, kao i svaki put, održava se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturno društva "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar Branislav Rajković prisjetio se slavnog doba Mostara u kojem je stvarao Aleksa Šantić i kada su u Mostaru zajedno pjevali "Gusle", "Hrvoje" i "Gajret".

- Bezmalo prođe čitav vijek od tog slavnog doba Mostara, a kojeg se svi sa sjetom sjećamo. Sjećamo se i prijeratnog Mostara i čeznemo za njim. Ali evo večeri za koju ćemo imati razloga da je se sjećamo u budućnosti - istakao je Rajković.

Ovim riječima iskoristio je priliku da najavi nastup pjevačke grupe "Gusle" i klape "Hrvoje", koji su se nakon cijelog vijeka našli na istoj bini. Uz izvođenje "Mostarskih kiša", pod dirigentskom palicom Amre Dugalić, svi prisutni pjevali su Aleksi Šantiću u čast.

Dirljiv trenutak, koji će sigurno ostati zapamćen, je i onaj kada je učenik sedmog razreda Osnovne škole "Petar Bakula" i polaznik "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture" u Mostaru Nataša Milošević pročitala svoje najljepše pismo na svijetu. Ona je u konkurenciji između milion i po djece i mladih iz cijelog svijeta pobijedila na konkursu koji organizuju Svjetski poštanski savez i UNESCO.

Pismo "Dragom proljeću" Miloševićeva je pročitala uz zvuke violine Marije Marković.

Svečanom otvaranju prisustvovao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te predstavnici kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Portret

Ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije" traju do 29. septembra, a već danas nastavljaju se u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru. Prisutnima će u 19 časova biti predstavljen portret potpredsjednika Udruženja književnika Srbije Milice Jeftimijević-Lilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana