Sjećanje na tvorca najljepših stihova

Milan Rakulj
Sjećanje na tvorca najljepših stihova

Trebinje - Iako postoje mnogi sporovi u vezi s tim, po zvaničnoj potvrdi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) na današnji dan prije 144 godine rođen je Jovan Dučić, srpski pjesnik i diplomata.

Naime, prijatelj i sabrat po peru Jovana Dučića, Svetozar Ćorović, te književni istoričar Pero Slijepčević navodili su da je predstavnik srpske moderne rođen 1872. u Trebinju, veliki broj istraživača smatrao je 1874. godinom pjesnikova rođenja, dok je SANU, po novom kalendaru, taj datum precizirala kao 17. februar 1871. godine.

Bilo kako bilo, njegov javni književni život trajao je od 1901. godine, kada objavljuje knjigu jednostavnog naziva "Pjesme" do 1943, godine smrti prije koje je neumorno pisao i objavljivao u "Američkom srbobranu", prvim srpskim novinama u SAD.

- Velika je razlika između Dučićeve rane faze, prije odlaska na studije u inostranstvo, kada je pisao pod uticajem Vojislava Ilića i drugih domaćih pjesnika, i Dučića "parnasovca", kada je moderne stilove zapada uveo u srpsku književnost te zabranjivao da se štampaju pjesme iz njegove prve tri zbirke, sve do "kasnog Dučića" kada je pisao pjesme svom narodu ogorčen na ustašku NDH - rekao je Dejan Đuričković, književni kritičar i prevodilac.

Dučić, po riječima Đuričkovića, centralna je figura književnosti 20. vijeka. Simbolizacija životnih fenomena, dočaravanje tajanstvenih glasova prirode i najparadoksalnije veze u poeziji nešto je što je prije Dučića bilo strano srpskoj književnosti, međutim, poezija zapada obilovala je svim ovim karakteristikama.

- Nisam upoznat koliko je Dučić prevođen na francuski jezik, ali vjerovatno je veoma malo, jer Francuzi su imali jako veliki broj simbolista i poezije kakvu je Jovan Dučić uvodio u srpsku književnost - govori Đuričković.

- Dučić je bio prevratnička pojava i cijeli život se razvijao kao pjesnik, on je uvijek bio u fazi uspona, što važi i za njegovu prozu i književnu kritiku - smatra Đuričković.

Klinika

- "Književnost treba da postane klinika gdje se čovjek skida do gola, i odbaci sve kitnjasto sa sebe", smatrao je Dučić pred kraj svog književnog stvaralaštva - rekao je Dejan Đuričković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana