Sjećanje na stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara Vinsenta van Goga

Ilijana Božić
Sjećanje na stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara Vinsenta van Goga

BANjALUKA - “Ja prvo sanjam svoje slike, a onda slikam svoje snove” riječi su slikara Vinsenta van Goga koji je svijetu podario kolekciju umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, a čiji je život bio obilježen siromaštvom i brojnim poteškoćama.

U svom kratkom životu koji je trajao svega 37 godina stvorio je 2.000 umjetničkih djela uključujući 900 slika. Sva ova djela nastala su u periodu od deset godina, jer je počeo da stvara u 27. godini.

Van Gog je rođen prije 170 godina u Zundertu u Holandiji, a od majke je naslijedio ljubav prema prirodi i talenat za slikanje. Kada je imao 15 godina zbog finansijskih problema morao je da napusti školu i da se zaposli. Patio je od teške depresije, a umjetnost ga je održavala u životu. Međutim, nije depresija bila njegov jedini problem, patio je od brojnih psihičkih poremećaja.

U svojim pismima objasnio je da za njega zvuci imaju boje te da mu boje poput žute ili plave miluju čula. U pismu koje je poslao bratu iz Haga 1881. godine objasnio je da svaki slikar ima omiljenu paletu boja i da su one način na koji umjetnik može izaći iz tame svog srca kako bi pronašao svjetlo. Boje su bile njegovo traganje za emocijama.

Zapisano je da je rekao: “Kada osjećam potrebu za nekom religijom, izlazim noću da slikam zvijezde”. Stoga i ne čudi što jedna od njegovih najljepših slika nosi naziv “Zvjezdana noć”. Ovo remek-djelo naslikano je 1889. godine, tehnikom ulja na platnu i to tokom njegovog boravka u duševnoj bolnici u Sen Remiju u Francuskoj. Nastala je u junu 1889. godine, mjesec dana od dolaska na kliniku i 13 mjeseci prije samoubistva. Bratu je pisao:

“Moja me kukavna bolest tjera da radim s nijemim bijesom, polako, ali bez prekida od jutra do mraka ... Vjerujem da će mi to pomoći da ozdravim. “

Naime, slika “Zvjezdana noć” prikazuje pogled sa istočnog prozora njegove sobe u Sen Remiju i to neposredno prije izlaska sunca, sa dodatkom zamišljenog sela. Danas se nalazi u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, gdje se čuva od 1941. godine.

Opšte je poznato da je Van Gog sam sebi odrezao uho, a nakon tog sloma dobrovoljno je smješten u duševnu bolnicu “Sen-Pol de Muzol” 8. maja 1889. godine. Lociran u bivšem manastiru sanatorijum “Sen-Pol de Muzol” je služio bogatima i nije bio popunjen kada je Van Gog stigao, što mu je omogućilo da zauzme ne samo spavaću sobu na drugom spratu, već i da sobu u prizemlju koristi kao slikarski atelje. Tokom ovog perioda naslikao je neka od najpoznatijih djela, kao što su “Irisi” iz maja 1889, koji se sada nalaze u muzeju “Ž. Pol Geti” i plavi autoportret iz septembra iste godine, koji je u muzeju “Orse”.

Slika “Irisi” je ulje na platnu koje je Van Gog oslikao boraveći u bolničkoj bašti. Sliku je nazvao gromobranom za svoju bolest, jer je osjećao da je slikanje jedini način da ne poludi, da se odbrani od bolesti. Slika je puna mekoće i lakoće. “Irisi” su simbol života bez tragedije.

Van Gog je naslikao velika djela, a u ovom tekstu izdvojićemo i sliku “Crveni vinograd” koju je naslikao u novembru 1888. dok je boravio u Arlu na jugu Francuske, a to je i jedina slika koju je uspio da proda za života. Bio je inspirisan okolnim pejzažem, pogledom na grad i selo, a njegova djela su odraz njegovog života.

Zanimljivost

Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vinsentu van Gogu jeste ona da je sam sebi odrezao uho. To se dogodilo dok je živio u Arlesu sa Polom Gogenom. Njih dvojica su voljeli ići gledati borbu bikova u kojoj matador, kada porazi bika, dobije njegovo uho. Navodno je prema toj ideji Van Gog odrezao svoje uho i time priznao svoj poraz jer, za razliku od Gogena, nije imao sreće sa ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana