Sjećanje na Stojana Aralicu, za sobom ostavio 1.500 djela

Srna
Sjećanje na Stojana Aralicu, za sobom ostavio 1.500 djela

BIJELjINA - Veliki srpski slikar Stojan Aralica (1883-1980), član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor sa izrazitim osjećajem za boju, rođen je 24. decembra 1883. godine.

Poslije studija u Minhenu, Rimu i Parizu, Aralica je proputovao Španiju, sjevernu Afriku i Italiju, te dugo živio u Parizu, pa u Zagrebu. Od 1948. godine prelazi u Beograd.

Aralica je najčešće slikao predjele i mrtvu prirodu, u početku pod uticajem minhenske škole i pariske škole Andrea Lota. On je potom izgradio stil na iskustvima postimpresionizma, stvarajući slike koje odlikuju naglašeno osjećanje za boju i prozračna atmosfera.

Aralični opus čini više od 1.500 djela i hronološki se može podijeliti na minhensku, parisku, zagrebačku i beogradsku fazu, sa jasno određenim stilskim obilježjima.

U prvoj fazi stavaralaštva Aralice vidljivi su uticaji akademizma. Počinje sa portretima i sakralnim motivima, da bi potom nastavio da radi portrete i aktove. On u Parizu iz osnova mijenja umjetnički pristup, a najčešći motivi su mu pejzaž i mrtva priroda. U posljednjoj umjetničkoj fazi približio se lirskoj apstrakciji. Dok je živio u Zagrebu, Aralica je slikao vlastiti doživljaj predjela sa Jadrana. To je najuspješnije doba njegovog stvaralaštva, sa slikama punim topline, svjetlosti i intezivne čiste boje.

Najznačajnije Araličine slike su: “Motiv iz Lošinja”, “Žena sa slamnatim šeširom”, “Portret B. Petronijevića” i “Put”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana