Sjećanje na pisca ljudskih poroka

Mirna Pijetlović
Sjećanje na pisca ljudskih poroka

Pariz - Žan Batist Poklen, zvani Molijer, bio je dramaturg i jedan od najpoznatijih komediografa svih vremena. Njegove drame su i danas među najgledanijim. Osnivač je komedije klasicizma, gdje je ismijavao lažne naučnike, ljekare neznalice, uobraženost obogaćenih građana, izvještačenost, nadmenost, licemjerje i nemoral.

- Njegove komedije izuzetno su adaptibilne na sve moguće društvene kontekste i epohe. Iako je "Mizantrop" napisan 1666, pun je svežine i aktuelnosti. Možda i najmanje smešna od svih Molijerovih komedija, u njoj se otkriva kao genijalan pisac tragičkih sudbina ispričanih na smešan način. On je pisac ljudskih poroka, podsmeva se svakoj vrsti neumerene strasti - rekao je o Molijeru srpski reditelj Egon Savin, koji je na teatarske daske postavio "Mizantropa", za kojeg kaže da je i danas aktuelan jer predstavlja kataklizmu opšte vrijednosti i manipulacija svake vrste.

- Mladi ljudi nemaju drugo do prezir prema takvom svetu ili beg u ekstremizam, možda čak i anarhizam... Svi su poroci izašli na videlo kao i u svim vremenima velikih društvenih i ekonomskih kriza - rekao je Savin.

Molijer je rođen 15. januara 1622. godine kao sin bogatog trgovca i dvorskog tapetara, a umro je 17. februara 1673. godine.

Znanje latinskog mu je omogućilo da čita djela klasičnih pisaca u originalu i, mada je završio prava, izabrao je i sam put književnosti.

Zahvaljujući svom djedu imao je priliku da prisustvuje raznim izvođenjima komedija i upozna princa Kontija, koji će kasnije postati njegov zaštitnik. 

Molijer je svoj život završio na pozornici izvodeći svoje remek-djelo "Uobraženi bolesnik". Pao je umirući od bolova, a publika je mislila da je i to dio njegove sjajne glume.

Molijer je bio najveći humorista svoga vremena, ali njemu nije jedini cilj bio da nasmije ljude već i da ih pouči, pa se zbog toga može smatrati i moralistom.

Najpoznatija Molijerova djela su: "Smiješne precioze", "Škola za žene", "Škola za muškarce", "Don Žuan", "Tvrdica", "Tartif", "Mizantrop", "Uobraženi bolesnik", "Učene žene", "Građanin plemić" i mnoge druge.

Miljenik Luja XIV

Molijer 1658. godine pod protektoratom kraljevog brata igra pred kraljem Lujem XIV Kornejevu tragediju "Nikomed" i farsu "Zaljubljeni doktor". Posjedovao je zaista izuzetan dar za komičnost, njegov glas i mimika su dovodili do suza. Zbog svog dara, Molijer dobija milost Luja XIV i kralj ga postavlja za odgovornog za zabavu na dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana