Sjećanje na legendu: Zoran Radmilović bi danas napunio 80 godina

G. S.
Sjećanje na legendu: Zoran Radmilović bi danas napunio 80 godina

Na današnji dan prije 80 godina rođen je jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih glumaca Zoran Radmilović.

Tokom svoje bogate filmske, serijske i pozorišne karijere, ovaj rođeni Zaječarac tumačio je uloge u 104 različita ostvarenja, i to filmovima kao što su "Maratonci trče počasni krug" i "Majstori, majstori", seriji "Majstorska radionica", kao i predstavama "Radovan III" i "Kralj Ibi".

Umro je u 52. godini života.

Po očevoj želji, Zoran je upisao Pravni fakultet u Beogradu, a potom je studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu.

Uporedo je oprobao svoje glumačke mogućnosti u KUD „Ivo Lola Ribar", a zatim je upisao i postupno apsolvirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i započeo karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu (1962—1968), u kome isprva nastupa u manje značajnim predstavama.

Godine 1964, zbog odustajanja Ljube Tadića, Radmilović uskače u naslovnu ulogu u "Kralju Ibiju" (na sceni Ateljea 212), predstavi koju pretvara – razotkrivajući potpuno izuzetnu glumačku nadarenost – u trijumf improvizacije (veliki uspjeh ostvaruje i na gostovanjima u Parizu, Moskvi, Njujorku, Veneciji i dr.) , u „svoju scenu" koja će trajati (zajedno s kasnijim "Radovanom III" Dušana Kovačevića) dvije decenije.

Iako je ostvario niz uspjelih uloga u pozorištu (stalni je član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti), na filmu, televiziji i estradi, sve su one ostale u sjeni „uloge života" u "Kralju Ibiju" (čak i kad se radi o briljantnom ostvarenju – ulozi Molijera u istoimenom komadu M. A. Bulgakova, za koju je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda).

Radmilović je na filmu je debitovao 1962. godine ("Čudna devojka", "Jovana Živanovića") i odigrao oko dvadeset uloga. Glavne je ostvario u filmovima "Glineni golub" (T. Janić, 1966), "Ram za sliku moje drage" (Mirza Idrizović, 1968), "Pogled u noć" (N. Stojanović, 1968), "Paviljon 6″ (L. Pintilije, 1978), "Srećna porodica" (Gordan Mihić, 1980).

Svoju posljednju, 299. po redu predstavu "Radovan III", Zoran je održao 9. juna 1985. godine uz velike bolove.

Međutim, opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

Preminuo je 21. jula 1985. godine, a njegovo tijelo je kremirano.

Urna Zorana Radmilovića nalazi se u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Tokom života, ovaj legendarni glumac nagrađivan je brojnim priznanjima a 1983. godine dobio je "Dobričin prsten".

U čast Zorana Radmilovića na manifestaciji „Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, dodjeljuje se nagrada "Zoranov brk", koja je ustanovljena 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana