Sjećanje na Danijela Defoa, tvorca “Robinzona Krusoa”: Pisao o hrabrosti i snazi ljudskog duha

Ilijana Božić
Sjećanje na Danijela Defoa, tvorca “Robinzona Krusoa”: Pisao o hrabrosti i snazi ljudskog duha

BANjALUKA - Danijel Defo, engleski pisac koji je svijetu podario “Robinzona Krusoa” i pokazao da u lošem uvijek postoji dobro, te da ljudi tek kad izgube nešto shvate koliko je to vrijedilo, preminuo je prije 290 godina.

Danijel Defo bio je pisac i novinar, jedan od najznačajnijih književnika 18. vijeka, koji se smatra osnivačem engleskog modernog romana.

Krajem 17. vijeka Defo je putovao Evropom, ali budući da njegova finansijska situacija nije bila dobra, bankrotirao je i počeo da piše i tako zarađuje. Tako je 1701. godine objavio pjesmu “Čistokrvni Englez”, koja je bila posvećena kralju.

Sljedeće godine objavio je pamflet “Najkraći postupak s otpadnicima”, kojim je podržavao vjersku toleranciju. Tim pamfletom je narušio ugled crkvi i zbog toga je uhapšen i stavljen na stub srama. Međutim, time je doživio vrhunac popularnosti kod naroda. Nakon puštanja iz zatvora i  izvršene kazne, pokrenuo je svoj časopis “The Review”. U njemu je objavljivao članke koji su bili povezani sa društvenom, socijalnom i političkom problematikom.

Zanimljivo je da u spisima o njegovoj biografiji stoji da je Defo bio špijun. Prema biografima, on je bio špijun kada su Britanija i Škotska stupile u uniju.

Najpoznatijim romanom “Robinzon Kruso” pokazao je da mi nikada ne vidimo pravo stanje u kom se nalazimo, ali i da je jedini put opstanka izdržljivost i snaga nadanja. Pokazao je da, koliko god nam bila teška situacija u kojoj se nalazimo i trenuci koje nam život nametne, mi treba da budemo uporni i istrajni u traženju izlaza. 

Ovaj roman o dovitljivosti, vjeri, hrabrosti i snazi ljudskog duha Defo je napisao kada je čuo za nesreću škotskog brodolomnika Aleksandra Selkirka, koji je, zbog nesreće koja ga je snašla, više od četiri godine živio na pacifičkom ostrvu koje se zvalo Mas a Tijera, a koje je 1966. godine preimenovano u ostrvo Robinzona Krusoa u Čileu.

Danijel Defo je imao 60 godina kada je napisao ovaj roman i do tada je preživio mnoge uspone i padove, pa je i svoje životno iskustvo utkao u ovo djelo. Svijet je u njegovo doba bio neistražena bajkovita nepoznanica. Robinzon nije predstavljen kao uzvišen lik kakva je tada bila većina književnih junaka. On je običan čovjek svog vremena nošen jedinim ciljem, a to je da preživi. Robinzon je tipični engleski puritanac, koji Petka spasava od ljudoždera i nastoji da ga civilizuje u skladu sa hrišćanskim moralom. S druge strane čitamo da tom istom Robinzonu nije bilo nemoralno da pođe u kupovinu robova za svoju plantažu. Roman je pokazao čar borbe za samoodržanje, životnu energiju i optimizam.

Defo je umro u Londonu kao jako siromašan čovjek, a spomenik su mu podigla engleska djeca.

Romani

Napisao je i romane “Mol Flanders”, “Kapetan Singlton”, “Dnevnik kugine godine”, “Pukovnik Džek”, “Uspomene jednog kavalira” i “Roksana”.  Napisao je više od 500 knjiga, a prozvan je ocem modernog novinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana