Sjaj i problemi Mostre

Agencije
Sjaj i problemi Mostre

Venecija - Ovogodišnji filmski festival u Veneciji u glavnom programu ima i crtani film kao i dokumentarne radove, a posebnu pažnju izaziva adaptacija kultnog romana Kormaka MekKartija “Božije dijete”, koju kao režiser potpisuje glumac Džejms Franko. Na Mostri će svoj film predstaviti i bivši “montipajtonovac” Teri Gilijam, riječ je o “Nultoj teoremi”, naučno-fantasičniom filmu u kome igraju Met Dejmon i Kristof Volc.


U programu je Stiven Frirs sa filmom “Filomena” o Irkinji koju je rigidna katolička okolina pedesetih godina prošlog vijeka natjerala da vanbračno dijete da na usvajanje, a onda ona kreće u SAD ne bi li ga pronašla.

Za “Zlatnog lava” konkuriše i kultni japanski animator Hajao Mijuzaki koji se bavi biograFijom konstruktora aviona iz 20-ih godina prošlog vijeka.

Tu su i dokumentarci “Sakro Gra” Đanfranka Rosija, koji se odvija oko velike rimske zaobilaznice, i politički ““Neznano znano” američkog režisera Erola Morisa. Riječ je o portretu bivšeg Bušovog ministra obrane Donalda Ramsfelda.

Na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu učestvuju jaka imena iz evro-azijskog autorskog prostora.

Među vedetama Mostre je dvostruki dobitnik EFA nagrade Đani Amelo sa filmom “Neustrašivi”, potom kultni tajvanski autor Tsai Ming Liang sa filmom “Ulični psi”, te autor iz Kvebeka Ksavier Dolan koji u Veneciju stiže novim filmom - “Tom na dopustu”.

Kritičari i poznavaoci filma su pomalo iznenađeni, jer u konkurenciji nema kultnog autora - Koreanca Kim Ki-Duka, čiji će novi film “Moebius” biti prikazan van konkurencije.

Festival je otvoren projekcijom naučno-fantastičnog filma “Gravitacija” meksičkog režisera AlFonsa Kuarona sa Džeodžom Klunijem i Sandrom Bulok u glavnim ulogama.

Mediji posebno potenciraju da je programski direktor Festivala po drugi put Alberto Barbera, filmski kritičar iz Pijemonta, koji je Mostru vodio od 1998. do 2002. kad je smijenjen, da bi u međuvremenu stvorio kultni Muzej filma u Torinu.

Istovremeno, Venecijskani festival se sureće sa velikim organizacionim problemima.

Velika festivalska palata - započeta prije desetak godina - nije završena, niti ima izgleda da će biti uskoro, jer su radove onemogućile skrivene deponije azbesta, te ekonomska kriza.

Takođe, problem je što festival u Torontu počinje tek koji dan nakon Mostre, a već je postao tržišno najuticajniji sjevernoamerički filmski događaj.

Jedan od razloga zašto prestižne produkcije ne žele da daju svoje filmove u Veneciju jeste i - skupoća.

Mediji prenose procjene da poziv i dolazak u Veneciju bolju američku filmsku produkciju košta više od - milion dolara!

Festival traje do 7. septembra, a nagrade će dodijeliti žiri kojim predsjedava legendarni Bernardo Bertoluči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana