Sinovi umiru prvi premijerno u NPRS: Rat prošao, sinovi se nisu vratili

Aleksandra Madžar
Sinovi umiru prvi premijerno u NPRS: Rat prošao, sinovi se nisu vratili

Banjaluka - Ovo je postratni komad, priča o postratnim traumama ljudi koji i dalje traže svoju decu, koji traže nestale, njihovih sinova preživelih PTSP-ijevaca, boraca, koji imaju grižu savesti jer su preživeli. Mi to, nažalost, i dan-danas živimo na ovim prostorima.

Rekao je ovo poslije premijere komada Mate Matišića "Sinovi, umiru prvi" reditelj Marko Misirača, a kako je prije prvog izvođenja komada pred publikom za naš list najavio, prisutni su uživali u predstavi, ali su zaista na kraju doživjeli neku vrstu otrežnjenja.

U subotu uveče u sali Narodnog pozorišta Republike Srpske aplauz na kraju bio je više od premijernog aplauza. To su oni aplauzi pomiješani sa hiljadu pitanja u glavi, ukusom tuge u grlu i gorkim smijehom. Reditelj je sa glumcima na ovom komadu radio dva mjeseca i jako je ponosan na ekipu sa kojom je sarađivao.

- Odavno nisam, to moram stvarno da kažem, imao tu sreću da veliku ansambl predstavu radim tako zdušno, zajednički. Svi su, čini mi se, osetili koliko je važno da se ova tema i ova priča ispriča. Drago mi je da je ovo prvi hrvatski pisac koji se igra na ovoj sceni i videlo se po reakcijama publike da će ova predstava imati dug život i nadam se festivalski - istakao je Misirača.

Podsjetio je da je komad imao svoju hrvatsku originalnu verziju, imao je bošnjačku u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i sada je ovo prebačena verzija da bude srpska priča.

- Time se negde krug zatvorio pokazujući da taj problem i dalje svi negde živimo. Ti isti političari koji su nesrećnim ljudima gurali sinove u rat i u međuvremenu prodavali fabrike i privatizovali, danas im preko mafije zapravo prodaju leševe njihove dece. Nadam se da će ova predstava otrezniti neke ljude, prizvati ih pameti, objasniti im i postaviti neka pitanja. To je u stvari ono jedino što pozorište može - da postavlja pitanja - kazao je Misirača.

Reakcijama publike zadovoljan je i glumac Ljubiša Savanović, koji priznaje da je bilo jako lijepo raditi na ovom komadu, jer ih je, kako kaže, reditelj dobro vodio kroz predstavu.

- Tema koju komad obrađuje nam je bliska i tiče nas se. Drago mi je da se poslije Jovice Pavića i Nikole Pejakovića, koji su svaki na svoj način obilježili jedan period u radu našeg pozorišta, pojavio i još jedan naše gore list, Krajišnik, Marko Misirača, za kojeg vjerujem da može napraviti značajne predstave u nacionalnom teatru - naglasio je Savanović.

Uloge su, pored Savanovića i Stojkovića, ostvarili Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Miljka Brđanin, Boško Đurđević. Glumačke kreacije pokazali su i Goran Jokić, Zlatan Vidović, Svetlana Tanja Popović, Rok Radiša, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević i Zoran Stanišić. Muziku za komad radio je bend "Sopot" iz Banjaluke. Premijeri predstave, pored brojne publike, prisustvovale su ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske, između ostalih delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović,  generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Radojičić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

"Korak dalje"

Glumcu Aleksandru Stojkoviću Piksiju bilo je jako teško da igra u ovom komadu.

- To je tema koja se i mene lično tiče, ali ja je nisam zbog toga postavio na repertoar. Zajednički smo razmišljali o tome, jer sam naziv ove sezone glasi "Korak dalje" i mi smo morali dvadeset godina poslije svih tih dešavanja da uperimo prst u realan problem koji imamo. Komad je crnohumorni, vidjeli ste reakcije publike, oni prosto uživaju u svemu tome, a onda ih zalijemo hladnom vodom. Takav nam je i život - zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana