Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti: Priča o umjetnicima i njihovom stvaralaštvu

Mirna Pijetlović
Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti: Priča o umjetnicima i njihovom stvaralaštvu

Banjaluka - "Knjiga ispod jastuka" je treća u nizu knjiga u kojoj sam na jedan neobičan način kroz tekstove i prikaze izložbi ispričao priču o umjetnicima sa kojima sam sarađivao prethodnu deceniju, kao i o razvoju banjalučke likovne scene.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" istoričar umjetnosti Siniša Vidaković o svojoj novoj knjizi te dodao da je, pored onih iz Banjaluke, sarađivao i sa umjetnicima iz regiona.

Umjetnici i svi oni koji se pronalaze u svijetu umjetnosti imaće priliku da se sa sadržajem između korica upoznaju u srijedu u 17.15 časova u Kamernoj sali banjalučke Akademije umjetnosti. Predstavljanje knjige organizovano je u okviru "Dana Vlade Miloševića".

- U pitanju je subjektivna analiza stvaralaštva umjetnika koji se bave slikarstvom, fotografijom, skulpturom, instalacijom - rekao je Vidaković i dodao da je knjiga rađena dvojezično, na srpskom i engleskom.

Knjiga sadrži 38 prikaza likovnog stvaralaštva u više od 150 tekstova, a uključene su kako likovne kolonije, tako i razni zajednički susreti, likovne radionice te pojedinačni rad autora. Kako kaže, svi ti tekstovi su njegovo malo umjetničko djelo, kao što i njihova slika predstavlja umjetnike.

- Na promociji će biti projektovani slajdovi, tako da će svi koji dođu imati vizuelni uvid u knjigu. Neobičnosti promocije doprinijeće i živi dijalog između mene kao autora i moderatora, koji će razgovarati i sa recenzentom, ali i publikom  - otkrio je nekoliko detalja Vidaković.

Napomenuo je da je veoma interesantan jezik kojim je pisana knjiga, a riječ je o jednom vidu apstraktnog pisma.

- Dosta je metaforičan, što znači da se svi koji budu željeli da pročitaju knjigu neće susresti sa klasičnim opisivanjem slike, njene kompozicije i njenih likovnih elemenata, nego sam tim jezikom pokušao da uđem u bit samog rada - istakao je Vidaković.

Tekstovi, kako kaže, nisu vezani, svaki se čita parcijalno, promišlja se o njemu, jer su rečenice jako dugačke i nose u sebi mnogo simbolike i metafore.

- Autori sa kojima sam imao priliku da sarađujem i o kojima sam i pisao u mojoj knjizi su jako interesantni svaki ponaosob i moram da istaknem da je većina njih potekla sa banjalučke Akademije umjetnosti. Ostali autori su umjetnici koji su čuli za način na koji ja sarađujem sa umjetnicima, pa su me pozvali da radimo zajedno - istakao je Vidaković.

Mnogo je tu, kako kaže, uglednih profesora, a posebno je istakao Biljanu Gavranović, Radoslava Tadića, Leonilu Jočić, koji su ga angažovali da prati njihov rad u proteklih deset godina.

Dodao je da će dosta ljudi o kojima je pisao u knjizi biti i na promociji, pa će svi imati priliku da možda i porazgovaraju sa njima.

Arhitektura

- Pored tri knjige u kojima se bavim likovnošću, napisao sam i tri knjige koje se bave arhitekturom BiH. Tako da se, pored istorije umjetnosti, aktivno bavim i istorijom arhitekture. Postoje tu određene dodirne tačke o kojima ću, naravno, razgovarati sa zainteresovanima na promociji - rekao je Siniša Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana