Simo Matavulj isklesao likove iz stvarnog života

Mirna Pijetlović
Simo Matavulj isklesao likove iz stvarnog života

Šibenik - Među pisce koji su dali veliki doprinos razvoju srpske književnosti, a nisu rođeni u Srbiji svoga vremena, nisu u njoj živjeli dobar dio svoga života ili nikako, spada i Simo Matavulj. Njegove pripovijetke, romani i putopisi, nešto manje dramska ostvarenja, spadaju u sam vrh srpskog realizma i srpske književnosti uopšte.

Rekao je ovo o Matavulju banjalučki književnik Ranko Pavlović, a povodom godišnjice rođenja ovog velikana srpskog književnog realizma.

- Uz Matavuljevo ime uvijek dodajem Petra Kočića i Boru Stankovića, jer su ova tri jezička maga u srpskoj književnosti svojim djelom, koje protokom vremene ne gubi, već naprotiv dobija na aktuelnosti i svojevrsnoj svježini izraza, pokazala kako se sočnim lokalnim govorom mogu iskazati univerzalne vrijednosti - kaže Pavlović.

Da nema jezičkih barijera, kaže ovaj književnik, Matavuljev "Pilipenda", te roman "Bakonja fra Brne" ili neke priče iz ciklusa beogradskih priča, kao i Kočićev "Mračajski proto" ili neko Stankovićevo prozno ostvarenje, našli bi zasluženo mjesto u mnogim svjetskim antologijama pripovijetke.

Po prirodi trezven i oprezan duh, Matavulj je počeo da piše tek u zrelijim godinama. On je postepeno, ali energično izgrađivao svoj talenat, trudeći se da nedostatke svog uskog školovanja nadoknadi ličnim usavršavanjem.

Matavulj tako čita, ne samo francuske i italijanske književnike, već i naučnike i mislioce. Pored velikog književnog obrazovanja, kojim je nadmašio sve ranije pripovjedače, on stiče i široko poznavanje istorije i filozofije.

Ukoliko se više širio vidik njegovog saznanja i njegovo životno iskustvo, utoliko je puštao maha svome talentu. U svoje vrijeme Matavulj je bio jedan od najobrazovanijih i "najevropskijih" srpskih pisaca.

Do njega, naši pisci se nikada nisu sasvim otrgli od romantičarskih sklonosti. Tek je Matavulj potpun i čist realista. On je u pripovijeci dosljedno sproveo ideje evropskog književnog realizma, trudeći se da hladno i objektivno opisuje život, bez uzbuđenja i tendencija, uvijek na osnovi obrazaca iz stvarnog života.

Tako je Matavulj stvorio najbogatiju i najraznovrsniju galeriju nacionalnih tipova, oštro i tačno izvajanih prema životu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana