Simbolika mudrosti na slikama i skulpturama

Mirna Pijetlović
Simbolika mudrosti na slikama i skulpturama

Banjaluka - Kada se spoje višegodišnje umjetničko iskustvo i kreativnost, rezultat samo može biti potpuno uživanje svih čula u djelima koje su istančanim ukusom stvorile akademske umjetnice iz Banjaluke Sonja Bikić i Biljana Gavranović, a koje će poklonici umjetnosti imati priliku da vide na izložbi u utorak, 5. januara, u 19 časova u Galeriji "Sonja Bikić" u Banjaluci.

Slike rađene u kombinovanim tehnikama i na različitim predmetima, od kojih je svakako najinteresantnija kuhinjska daska, te jedinstvene skulpture različitih veličina i svaka drugačija, posebna na svoj način, spojiće dvije jedinstvene umjetničke energije u jednu izložbu - "Sove".

Pripreme za ovu izložbu iz koje odiše simbolika predstojećeg praznika Božića, ali i iskonske mudrosti je u toku, a kako su ove dvije umjetnice ukrstile svoje puteve, otkrili smo kada smo iznenada posjetili Galeriju "Sonja Bikić".

Tamo smo zatekli uvijek pozitivnu i susretljivu Sonju, ali i sove koje su u ovaj mali, ali umjetnički plemenit prostor "doletjele" iz mašte i umjetničkih kutaka Gavranovićeve i Bikićeve.

- Kada sam posjetila Biljanu u njenom stanu, koji odiše njenom umjetnošću i koji predstavlja svojevrsnu galeriju i kreativni kutak u kojem ona živi i stvara, vidjele sam njene sove i oduševila se. Predložila sam joj da zajedno napravimo izložbu kada otvorim svoju galeriju i pristala je - ispričala nam je Sonja prvi susret sa Biljaninim sovama, koje ona već dugi niz godina na individualan način predstavlja kroz crtež.

Umjetnicima je u realizaciji izložbe pomoglo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a prateći katalog izložbe napisala je Ljiljana Perduv-Misirlić.

- Sova je kod Sonje Bikić utjelovljenje ljepote dodira, strasti oblikovanja i strpljenja nepredvidivosti pečenja. Grumen zemlje, zrno mašte, kreativnost, umijeće "rađaju" sove u kojima je utkana priča o njihovom bitisanju u različitim kulturama i civilizacijama - zapisala je Pedruv-Misirlić.

Ona dodaje da su sove Biljane Gavranović "monumentalnog korpusa samouvjerenog stava i zagonetnog lica".

- Sovin lik prikriva lice čovjeka obilježeno ovovremenskim životom, ali i razotkriva izuzetnu darovitost senzibilne umjetnice, koja istančanim kolorom, tačkicama, crticama, linijom i promišljanjem udahnjuje novi život i smješta ih u ladice umjetničkog stvaralaštva - zapisala je Perduv-Misirlić o sovama Gavranovićeve.

Kako nam je ispričala Bikićeva, sove na ovoj izložbi predstavljaju dualistički simbol mudrosti i noći, "a uz božićni dekor badnjaka, posmatrača vode putem svjetlosti i veselja".

Pored uživanja u ovim dvjema umjetnostima, slikama i skulpturama, posjetioce očekuje i muzička poslastica uz gitaru akademskog muzičara Gorana Rađevića.

Planovi

Kada je riječ o planovima, Sonja Bikić je već počela vrijedno da radi na keramičkom i porculanskom nakitu u susret 8. martu - Danu žena, te poručila svim zainteresovanim da mogu prošetati do njene galerije u Jevrejskoj 119 u Banjaluci, gdje će im ova umjetnica po sopstvenim željama napraviti unikatan nakit koji mogu pokloniti najmilijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana