“Šeširdžija” simbol Prijedora

Snežana Tasić
“Šeširdžija” simbol Prijedora

Prijedor - Izložba umjetničkih prijedloga pristiglih na prvi međunarodni konkurs za najbolji mural u Prijedoru otvorena je u prijedorskoj Galeriji 96.

U okviru otvaranja izložbe akademskoj slikarki iz Banjaluke  Nataši Konjević uručena  je nagrada “Paola de Manjinkor” kao autoru najboljeg prijedloga u okviru projekta “Prijedor - grad murala” za rad “Šeširdžija”.

- Strit art i oslikavanje murala je nešto čime bih željela da se bavim u budućnosti i zbog toga mi ova nagrada mnogo znači. Riječ je o velikom poduhvatu i izazovu jer svoj rad treba da oslikam na fasadi koja je visoka 12 metara i široka deset metara, ali radujem se tome - kazala je Konjevićeva.

Ističe da se potrudila da njen rad sadrži karakteristične simbole Prijedora, kao što su planina Kozara, rijeka Sana, prolazak prvog voza.

- Na taj način moj rad ima ne samo estetsku nego i edukativnu stranu - dodala je Konjevićeva.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić naglašava da je na konkurs pristiglo 59 umjetničkih prijedloga iz BiH, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Italije, Danske, Holandije i Litvanije. Kaže da će Nataša Konjević realizovati pobjednički prijedlog “Šeširdžija” na fasadi stambene zgrade u glavnoj pješačkoj zoni u Prijedoru.

- Poslije realizacije murala, čije oslikavanje počinje  15. avgusta, biće joj uručen i novčani dio nagrade u iznosu od hiljadu evra - kazao je Eremić.

Pokrovitelji projekta “Prijedor - grad murala” su grad Prijedor, autonomna provincija Trento, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Lavis iz Italije.

Petočlani stručni žiri, koji su činili istoričarka umjetnosti Ljiljana Ševo, direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, te slikari Predrag Marjanović, Luiđi Penasa i Boris Eremić, izabrali su pobjednički prijedlog i pohvalili četiri dodatna rada.

Ime

Nagrada “Paola de Manjinkor” nosi ime italijanske umjetnice iz Trenta, jedne od vodećih muralista u svijetu.

Ona je 2001. godine oslikala prvi mural u Prijedoru, na fasadi Elektrotehničke i Mašinske škole, kao rezultat saradnje sa autonomnom provincijom Trento.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana