Šeširdžija dobija obrise

Snežana Tasić
Šeširdžija dobija obrise

Prijedor - Akademski slikar Nataša Konjević već šesti dan sa svojim kolegama oslikava mural "Šeširdžija" na fasadi zgrade na prijedorskom šetalištu.

Riječ je o radu koji je pobijedio na prvom međunarodnom konkursu za najbolji mural u Prijedoru i za koji je ova mlada umjetnica dobila nagradu "Paola de Manjinkor" kao najboljem prijedlogu u okviru projekta "Prijedor - grad murala" u konkurenciji 59 umjetničkih prijedloga pristiglih iz BiH, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Italije, Danske, Holandije i Litvanije.

- U pitanju je veliki poduhvat i veliki izazov, jer svoj rad treba da oslikam na fasadi koja je 12 metara visoka i deset metara široka, ali posao ide mnogo bolje nego što smo se svi nadali - kazala je Konjevićeva.

Ona je dodala da u oslikavanju murala na ovoj fasadi koriste fasadne boje na akrilnoj bazi.

- Radimo svaki dan i vremenski uslovi nam idu na ruku. Ovim što smo do sada uradili sam prezadovoljna ako uzmemo u obzir činjenicu da svi mi radimo prvi put na ovako visokoj skeli - istakla je Nataša.

Kada bude završen, "Šeširdžija" će biti prvi mural u glavnoj prijedorskoj ulici koji sadrži nekoliko simbola vezanih za sam grad Prijedor.

- Moj rad "Šeširdžija" je pokušaj da Prijedor predstavim kroz neku alegoriju koja sadrži najkarakterističnije simbole grada kao što su rijeka Sana, narodni heroj Mladen Stojanović, spomenik na Mrakovici, prva pruga koja je prolazila kroz Prijedor, tako da nisam gledala da se samo estetski dopadne ljudima već da ima i tu edukativnu stranu - rekla je Konjevićeva.

Dodala je da veliku pomoć ima u svojim kolegama Selveru Begiću, Nataši Jovanić, Andrei Krnetić i Ljubiši Pušcu sa kojima se dogovara i prihvata njihove ideje i sugestije kako bi rad bio što uspješnije prenesen i oslikan na fasadi.

Novi mural

U ime Udruženja likovnih umjetnika "Tačka" Nataša Konjević je angažovana da oslika i potporni zid na magistralnom putu prema Mrakovici.

 - Odmah nakon završetka ovog posla slikaćemo novi mural na tom putu i tražili su da bude naslikan mural sa motivom kozaračkog kola. Opet će biti angažovano više umjetnika, nas pet-šest ćemo uklopiti svoje stilove i taj posao, nadam se, uspješno privesti kraju do kraja septembra - kazala je Konjevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana