Serija "Sablja" predstavljena na Sarajevo film festivalu

Tanjug
Serija "Sablja" predstavljena na Sarajevo film festivalu

SARAJEVO - Serija "Sablja" kokreatora i koreditelja Vladimira Tagića i Gorana Stankovića predstavljena je emitovanjem prve dvije epizode na Sarajevo film festivalu (SFF).

Nakon što je "Sablja" u utorak uveče prikazana u programu "Pretpremijere" SFF-a, Stanković je u razgovoru na festivalskom trgu rekao da je najveći izazov u pravljenju serije bio "kako izbalanisirati činjenice sa dramskom strukturom i elementima fikcije".

"Sablja" Radio-televizije Srbije govori o okolnostima atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, a Stanković je istakao da je serija "bazirana na realnom događaju i činjenicama koje su nepobitne".

-Kroz ceo proces je bila glavna opsesija kako da sami sebe ne zarobimo u činjenicama, da ispričamo kako se sve zapravo dogodilo, a da bude uzbudljivo i nepredvidivo - naveo je Stanković.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da narativni fokus bude na fiktivnim junacima.

U seriji Đinđića igra Dragan Mićanović, a pored njega su tu i Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Zlatko Burić, Jasna Đuričić i brojni drugi glumci.

Stanković je podsjetio da je nedavno Kanski festival serija uvrstio "Sablju" u svoj takmičarski program među osam svjetskih serija, gdje ih je obradovala nagrada za čitav glumački ansambl.

-Tada smo shvatili da je to najbolja nagrada. Da smo dobili za režiju, za scenario, za muziku, lepo je, ali ovo je najbolji ansambl I to znači da su naši glumci bili najbolji na festivalu - rekao je Stanković.

Stanković je istakao da je serija uspjela da komunicira priču o atentatu na Đinđića i gledaocima van regiona.

Tagić je dodao da im je ideja bila da serija bude i inostranim gledaocima dovoljno razumljiva, a da ne bude banalna, i da mu se čini da su u tome uspjeli.

Scenarista Dejan Prćić je rekao da je za nastanak serije bilo na raspolaganju dosta dokumenata i transkripta sa suđenja i policijskih spisa, koje je čitao kako bi objektivnije sagledao situaciju.

-Kad čovek počne da istražuje shvati da postoji veoma mnogo laži i treba se probiti se kroz sve to. Bilo je potrebno konsultovati sve moguće izvore - naveo je Prćić.

Glumac Marko Marković je istakao da su iz odgovornosti prema Đinđiću svi uključeni bili dužni da naprave "Sablju" i da su radeći "u to verovali svim srcem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana