Serija “Halo” postavila rekord u gledanosti: Ekranizacija igre novi striming hit

Branislav Predojević
Serija “Halo” postavila rekord u gledanosti: Ekranizacija igre novi striming hit

Premijera dugo čekane serije “Halo” postavila je novi rekord kao najgledanija striming premijera na globalnom nivou u prva 24 časa od objavljivanja.

Ova informacija dolazi od “Paramounta”, koji nije dao tačne brojeve za premijeru, osim što je rekao da je nadmašio prethodni rekord, koji je držala serija “1883”. Pošto je prikvel hit serije “Jeloustoun”, u kojem glume Sam Eliot, Tim Mekgrou i Fejt Hil, imao pet miliona gledalaca, postavši najveći debi na ovoj platformi u posljednjih šest godina, znači da je “Halo” premašio ovaj broj, što je impresivan rezultat na premijeri. Prve dvije epizode ove adaptacije legendarne franšize video-igara prikazane su na filmskom festivalu SBS prije premijere prve epizode serije na “Paramountu” 24. marta 2022. Zvanični brojevi za striming za premijeru neće biti dostupni do Nielsenovih rejtinga za otprilike mjesec dana, ali izgleda da je “Paramount” dobio hit sa kojim bi se mogao uključiti u borbu sa “Netfliksom”, “Diznijem” i “Amazonom”. Ovaj striming servis se još nije uspio ubaciti u Nielsen top 10, za razliku od “Amazonovog” serijala “Ričer” koji je nedavno ušao u 10 najgledanijih striming serija na svijetu. “Paramount+” je uložio mnogo novca u “Halo” navodno potrošivši više od 10 miliona dolara po epizodi, a serija je već obnovljena za drugu sezonu čije bi snimanje trebalo da počne ovog ljeta.

U svom osvrtu na premijeru kritičar Džeremi Mathaije naznačio je da je “Halo” daleko više duhovna adaptacija nego direktna ekranizacija gejmerskog predloška. Sličan stav ima i šouruner Stiven Kejn koji je rekao da je serija na svom dugom putu razvoja konačno došla do tačke u kojoj je morala da se odvoji od čvrstih pravila i svijeta igre.

- Nismo gledali igru i direktno pisali scenario. Nismo razgovarali o igri. Razgovarali smo o likovima i svijetu kako bismo napravili kreativnu i zanimljivu adaptaciju, a ne puku kopiju igre - rekao je Kejn. Ovakav pristup nosio je rizik jer je mogao odbiti fanove igre, ali bi takođe mogao biti dobra vijest u smislu da serija postane privlačna gledaocima koji gledaju “Halo” bez prethodnog znanja o igri. Osnovna priča prati epski svemirski sukob u budućnosti ljudske vrste koji se odvija u 26. vijeku između čovječanstva i vanzemaljske prijetnje poznate kao Zavjet, koja predstavlja vojno-teokratski savez više naprednih vanzemaljskih vrsta. Serija prepliće duboko lične priče sa akcijom, avanturom i maštovito zamišljenom vizijom budućnosti. Niko ne može sam spasti čovječanstvo, čak ni supervojnik Džon 117 poznat kao Glavni Šef, koji predvodi tim heroja koji treba da zaštite čovječanstvo od mračne prijetnje iz svemira. U seriji glumi Pablo Šrajber u glavnoj roli, a u glumačkoj ekipi su još: Nataša Mekelhone, Džen Tejlor, Šabana Azmi, Nataša Kulzak i Deni Sapani. “Halo” je dostupan za striming isključivo na platformi “Paramount+”, prva sezona ima devet epizoda, a druga epizoda će biti objavljena 31. marta 2022.

Razvoj

Prva “Halo” igra je izašla 2001. godine na Xboxu, dok je prošle godine izašao “Hallo Infinite” - dvadeset godina i nekoliko nastavaka poslije. Kompanija “Majkrosoftu” je potvrdila da je “Hallo Infinite” srušio rekord franšize sa 20 miliona igrača pri izlasku igre. Od početka produkcije serije do danas je prošla skoro decenija. “Majkrosoft” je u početku najavio projekat 2013. godine i to sa Stivenom Spilbergom u ulozi izvršnog producenta. Seriju je trebalo da prikazuje TV mreža “Showtime”, ali se produkcija razvlačila sve do 2020, kada je “Paramount+” kupio ekskluzivna prava na seriju, čija je premijera iz 2021. odgođena zbog pandemije za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana