Serija "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" vraća se na male ekrane

Branislav Predojević
Serija "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" vraća se na male ekrane

LOS ANĐELES - Druga sezona "Amazonovog" superspektakla "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" vraća se večeras na male ekrane prikazivanjem prve tri epizode sezone, dok će preostalih pet epizoda izlaziti svake sedmice do 3. oktobra.

Jednu od najskupljih serija u istoriji televizije su kreirali Džej Di Pejn i Patrik Mekej, a navodno je prvu sezonu od osam epizoda pogledalo više od 100 miliona gledalaca do kraja 2022. godine.

Fanovi Tolkinovog svijeta ponovo će otići u Srednju zemlju u drugoj sezoni, a radnja će se nastaviti tamo gdje je prije dvije godine stala.

Smještena hiljadama godina prije događaja iz  filmske trilogije "Gospodar prstenova", priča prati stvaranje prstenova moći i uspon mračnog gospodara Saurona na vlast tokom drugog doba Srednje zemlje.

Sudeći po trejleru, nova sezona gura likove u rastuću plimu tame, izazivajući svakog da pronađe svoje mjesto u svijetu koji je sve više na ivici nesreće. Prijateljstva su zategnuta i kraljevstva počinju da se lome, snage dobra se sve hrabrije bore da zadrže ono što im je najvažnije u momentu kada se Sauron vratio. Protjeran od strane Galadrijele, bez vojske ili saveznika, rastući Tamni gospodar sada se mora osloniti na vlastitu lukavost da obnovi svoju snagu i nadgleda stvaranje prstenova moći, što će mu omogućiti da sve narode Međuzemlja poveže svojom okrutnom voljom.

Scenarista Patrik Mekej ne krije činjenicu da je priča o usponu Saurona bila ključna za njegov ulazak u projekat.

- Ako ste morali da izaberete jedan razlog da napravite ovu emisiju i postavite je u ovu eru mitologije, to je Sauron. Od prvog minuta pričali smo o Miltonovom "Izgubljenom raju", Volteru Vajtu i Toniju Sopranu i kako Sauron ima potencijal da bude poput ovih velikih zlikovaca-heroja, što znači veliki protagonista. To je sjajna neispričana priča na ekranu - rekao je Mekej.

U prvoj sezoni mračni gospodar se krio u ljudskom obličju kralja južnih zemalja Halbranda, krijući svoju pravu prirodu od Galadrijele, ali sada se vraća u novom obliku, još smrtonosnijem i opasnijem, tražeći nove žrtve u stanovnicima Srednje zemlje svih rasa.

Vilenjački gospodar Eregiona, Kelebrimbor (Čarls Edvards) je najveći majstor kojeg je njegova mitska rasa proizvela otkako je njegov djed Feanor kovao magične dragulje, poznate kao silmarile i pokrenuo događaje iz Tolkinovog "Silmariliona" još u Prvom dobu, ali je ujedno i prva žrtva rastuće ambicije Saurona.

- Kako ja to vidim, njegova ambicija ga je izjedala. On želi da proizvede nešto što će pomoći svijetu, ali i obezbijediti da njegovo ime zauvijek ostane veliko. Dakle, to je mač sa dvije oštrice. Tašt je, ambiciozan je i želi da postigne nešto što će zasjeniti rad njegovog djeda, a sada misli da je pronašao ključ - kaže Edvarads.

Tokom prve sezone vilenjaci su bili uznemireni osjećajem da je njihova besmrtna moć već počela da blijedi, što je simbolizovala crna kuga koja je napadala lišće njihovih predivnih stabala. Visoki kralj vilovnjaka Gil-galad (Bendžamin Volker) mislio je da bi mitril, ruda koju kopaju patuljci Kazad-Duma,  mogao biti ključ za borbu protiv ovog propadanja, ali Sauron je konačno predložio korišćenje mitrila za kovanje magičnih prstenova. Uz njegov podsticaj, Kelebrimbor je iskovao tri vilenjačka prstena, Narju sa svojim rubinom, Nenju sa svojim dijamantom i Vilju sa svojim safirom u finalu prve sezone. Sauron želi da ih stvori zaradi još više (zapamtite, bilo je još sedam prstenova za patuljke i devet za kraljeve ljudi), ali mu je i dalje potrebna Kelebrimborova pomoć.

Dakle, da bi prevario velikog vilenjaka, Sauron napušta svoj ljudski oblik u korist novog izgleda: Anatara, Gospodara darova. Duga plava kosa i vilenjačke crte lica imaju za cilj da navedu Kelebrimbora da pomisli da je ovaj novi dolazak izaslanik božanstvenih Valaraa, a ne maska njihovog protivnika.

- Kelebrimbor ima sposobnost, a Sauron ima viziju. To je zanimljivo davanje  i uzimanje, što se često dešava u ovakvim vezama u kojima su oboje jako potrebni jedno drugom. Kao što ćete vidjeti, to se odigrava na vrlo zanimljiv način. To je nešto tako lično i psihološko što se igra na pozadini Međuzemlja i epskih razmjera koje biste očekivali od "Gospodara prstenova" - kaže Vikers o svojoj roli.

Sauron je obično prikazan kao nadmoćni gospodar koji silom tjera svoje neprijatelje na pokornost, ali ujednačeniji pristup sa Kelebrimborom postaje izlog za ono što Saurona čini zaista opasnim.

- Drugi zlikovci bi mogli pokušati pronaći vašu slabost i probati je. Sauron radi nešto drugačije jer pokušava otkriti koja je vaša snaga. Slika oka je zaista prikladna, jer Sauron vas vidi ogoljene. On vidi najbolju verziju onoga što želite da budete, a onda je u stanju da vaše želje uzme za dobro i izokrene ih kako bi ostvario svoje zle ciljeve - rekao je Vikers.

Nova sezona će takođe prikazati neka poznata lica iz mitologije Srednje zemlje poput Enta, džinovskih bića nalik stablima, opakog pauka Šelobu, pa čak i džinovske orlove i duhove iz groblja Morgila, ali druga sezona će takođe istražiti aspekte Međuzemlja koje je Tolkin ostavio misteriozne, kao što su kovanje sedam prstenova za kraljeve patuljka i mitske zemlje pustinjskog regiona Run, koje naseljavaju istočnjaci.

Dolazeći dvije godine nakon što je prva sezona završena, glumačka ekipa uključuje, osim Morfide Klark (Galadrijela), Čarlija Vikersa (Sauron), Benžamina Vokera (Gil-galad), Čarlsa Edvardsa (Kelebrimbor), uključuje Roberta Aramaja (Elrond), Ismaela Kruza Kordova (Arondir) i brojne nove glumce.

Talentovani Sem Hazeldin je preuzeo ulogu oca orka Adara od Džozefa Mavla (koji je glumio lik u prvoj sezoni) i kaže da ga je privukla kompleksnost uloge.

- Za mene je privlačnost bila to što je on mračni lik, ali sebe ne vidi kao negativca. On samo pokušava da zaštiti svoju djecu, Orke. Dakle, on čini ono što osjeća da mora učiniti da ih spase od istrebljenja, bilo da je to od Saurona, koji ih vidi kao ratno meso, ili od vilenjaka, koji ih vide kao neprijatelje - rekao je Hazeldin. Takođe, jedan od najlegendarnijih vilenjaka u Međuzemlju konačno dolazi na ekran u roli glumca Vena Danijelsa koji glumi Kirdana brodograditelja, gospodara Sivih luka, mitsku figuru koja živi u Srednjoj zemlji kroz nekoliko doba. 

Nova sezona ima osam epizoda, a nakon pomiješanih kritika i napada Tolkinovog fandoma na ideje koje je promovisala prva sezona, sudeći po trejlerima, šef "Amazona" Džef Bezos nije štedio da opravda visoka očekivanja publike i povrati autorski integritet svog studija.

Scene prikazane u trejlerima pršte od epskih bitaka, raskošnih scenografija Numenora i Srednje zemlje do impresivnih oživljavanja likova na obje strane umiješane u epski rat za prstenove moći.

BOMBADIL

Jedna od činjenica koja je najviše zaintrigirala fanove jeste uvođenje lika Toma Bombadila u tumačenju Roja Kinersa u zaplet serije.

Njegov lik, poznat po dubokoj povezanosti s prirodom i mističnim moćima, ostaje jedna od najzagonetnijih figura u Tolkinovom univerzumu. On je prikazan kao radosno biće na koje ne utiče Jedinstveni prsten, što sugeriše njegovu ogromnu moć, potencijalno konkurentnu čak i Sauronovoj. Serija ima priliku da istraži njegovo porijeklo i identitet, pružajući uvide koje knjige i filmovi nemaju. Međutim, takođe rizikuje da demistifikuje lik čija je privlačnost u velikoj mjeri posljedica njegove tajanstvene prirode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana