Sergejeva daleka zvijezda spomenik oca sinu

Ratomir Mijanović
Sergejeva daleka zvijezda spomenik oca sinu

Trebinje - Da je živ, Sergej Ćuk, rano preminuli srpski, hercegovački, ljubinjski pjesnik i kulturni radnik, 3. avgusta napunio bi 50 godina.

Da je Sergej živ, sigurno bi na kulturnoj sceni sve bilo drugačije. Da je Sergej živ, nizale bi se pjesničke zbirke, a u Ljubinju bi djeca pjevala hitove, glumila, recitovala. Nažalost, takva je kob mladih pjesnika da rano, visoko uzlete... toliko visoko da ostanu gore na nebu, kao daleka zvijezda.

 

Baš tako se i zove knjiga "Sergejeva daleka zvijezda", koju je "izgradio" njegov otac Ratomir Ćuk. Sala ljubinjske biblioteke "Doktor Ljubo Mihić" u četvrtak uveče, na dan njegovog rođenja, bila je pretijesna da primi sve one kojima je Sergejeva poezija značila. Jedan od njih je bio i recenzent knjige, književnik Đorđe Dabarčić.

- Sergej je moj sabrat po stihovanju. Družili smo se na poetskim večerima širom Hercegovine. Ova knjiga je spomenik koji podiže otac sinu. Ovo je skladna tvorevina koja ima svoje cjeline, ima tu Sergejevih pjesama, pjesama posvećenih njemu, njegovoj poeziji, recenzijama - kaže Dabarčić.

Sergej je već u osnovnoj školi nastojao da se izdvoji iz prosječnosti, pa je sa nekoliko drugova pokrenuo školski časopis "Naša riječ", u kojem je objavio svoje prve prozne i pjesničke radove. Kao srednjoškolac objavio je pjesme u mostarskoj "Slobodi". Objavio je tri zbirke pjesama, organizovao festival "Djeca pjevaju hitove", bio organizator prvih uličnih trka. Godine 2000. osnovao je Pozorište mladih "Gimnazijalac", pokrenuo u Ljubinju Prvi festival omladinskih pozorišta Republike Srpske". Organizovao festival recitatora predškolskog uzrasta "Mala-velika srca", pokrenuo Omladinski radio i još mnogo toga. Prva zbirka pjesama "Gorak osmijeh" objavljena mu je u Nikšiću 1994. godine, u izdanju Srpskog prosvjetno kulturnog društva "Prosvjeta" Ljubinje. Pjesme u ovoj zbirci nastale su uglavnom 1992. i 1993. godine, kao odraz Sergejevog razočaranja što, zbog velikih zdravstvenih problema, sa svojim vršnjacima nije mogao da ode na ratište.

- Očekivao sam da će neko u Ljubinju uraditi ovu knjigu, a onda sam se ja prihvatio posla. Ova knjiga nije mogla biti juče ni sutra, morala je biti baš danas, na dan Sergejevog rođendana. Dok sam tražio tekstove po njegovoj sobi, listao zbirke, začudio sam se i potvrđujem - Sergej je veliki pjesnik. Nisam vjerovao profesoru Ružiću u Novom Sadu koji je govorio: "Mostar je imao Šantića, Trebinje Dučića, a Ljubinje ima Sergeja Ćuka". Izgleda da je tako - kazao je Sergejev otac, Ratomir.

Knjigu je, objašnjava, radio da bi u Ljubinju nastavili da se organizuju kulturni događaji koje je Sergej pokrenuo.

-        Sergej to čeka. Mi čekamo. A vi, kad noću pogledate u nebo, namignite, Sergej vas sigurno gleda. I, evo te knjige. Listajte, ili čitajte, ili iščitavajte, ili napamet učite neki stih koji vas zatalasa. Ovdje na ovom vrelom hercegovačkom kamenu ili tamo negdje na dalekim meridijanima dokle su doprli Sergejevi stihovi, tražite daleku zvijezdu za kojom je težio Sergej i koju je katkad spuštao u svoj kutak, u svoju sobu. Tamo je ostalo dosta zapisa, pa neka se neko od vas odvaži i stavi novo zrnce u ovaj mozaik - nadahnuto i sa tugom u glasu govorio je Ratomir.

Spomenik ljubinjskom pjesniku i reditelju Sergeju Ćuku u Ljubinju okićen je cvijećem. Na prednjoj strani spomenika su uklesani stihovi Sergejeve pjesme "Rođen u kamenu", a na poleđini je ispisana cijela pjesma "Suza iz krša".

Prijatelji o Sergeju

Na promociji, pred ljubinjskom publikom stihove pjesama najistaknutijih srpskih pjesnika, ali i neke od najljepših Sergejevih pjesama, poput one "Rođen na kamenu", recitovao je njegov blizak prijatelj Velibor Jovčić. O Sergeju su kroz stihove govorili još neki od mnogobrojnih prijatelja i poštovalaca Ćukovog lika i djela, književnik Vukašin Lugonja, te novinar i književnik iz Mostara Veselin Gatalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana