Serbska moma sija dva vijeka

Cvija Mrkonjić
Serbska moma sija dva vijeka

Prva pjesma srpskog pjesnika Simeona Milutinovića Sarajlije "Serbska moma", prvi put objavljena u "Maloj prostonarodnoj slavenosrpskoj pjesnarici" Vuka Stefanovića Karadžića, proslavlja dvjestotu godišnjicu.

Tim povodom je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske priredila izložbu "Pjesnik nebom osijani", čiji je naziv inspirisan stihovima "Da, svagda mi dragi nastavniče, srpski pjevče nebom osijani", koje je Njegoš uputio Simeonu u posveti "Luče mikrokozma". Objavljena je i prva pjesnikova personalna bibliografija autora Jelene Janjić iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS pod nazivom "Bibliografski opis djela Simeona Milutinovića Sarajlije (1814-2014)".

- Namjera nam je da doprinesemo otkrivanju i preispitivanju Simeonovog udjela u razvoju srpske kulture, a time i vrednovanju nacionalnog kulturnog nasljeđa 19. vijeka - kazala je Janjićeva.

Rođen trećeg oktobra 1791. godine ovaj pjesnik se ogledao u nizu značajnih djelatnosti, a školovao se u Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima i Lajpcigu.

- Simeonov rad u istoriji srpske književnosti nije cjelovito sagledan i vrednovan. Njegovo djelo ostalo je neopravdano u sjenci dva velika savremenika Vuka i Njegoša - ističe autorka bibliografije.

Knjiga sadrži bibliografski opis pjesnikovih, za života i posthumno objavljenih djela, koja su hronološki poredana.

- Branko Radičević, Laza Kostić, Vasko Popa, Miloš Crnjanski i mnogi drugi su se zaduživali u prebogatom Simeonovom pjesničkom dućanu - kazala je Janjićeva.

Ona navodi da je 1891. austrougarska uprava spriječila pokušaj Srba da podignu spomenik Sarajliji te da je naredbom glavnog odbora za podizanje spomenika odgođena i glavna svečanost u njegovu slavu.

- O stogodišnjici njegovog rođenja sarajevska "srpsko-pravoslavna crkveno-školska opština" izabrala je odbor za podizanje spomenika pjesniku, ali on nikada nije podignut iako su sredstva prema izvještaju odbora sakupljena - rekla je Janjićeva.

Autorka ističe da Sarajlija nije bio samo naš veliki pjesnik, već i istoriograf, sakupljač narodnih pjesama, prevodilac, izdavač, pisar Sovjeta, ustanik, ali i učitelj Velike škole. Takođe je bio i sekretar Petra Prvog Petrovića, kao i Njegošev učitelj, sekretar Popečiteljstva prosveštenija, direktor normalnih škola u obnovljenoj Srbiji i jedan od prvih članova Društva srpske slovesnosti.

Čikma-sokak

Simeon Milutinović Sarajlija potiče iz imućne srpske trgovačke porodice, a rođen je u nekadašnjem sarajevskom Čikma-sokaku.

- Ova slijepa ulica, Ćumurija čikma, na lijevoj obali Miljacke, spaja dva izuzetna imena naše književnosti Simeona i vijek kasnije rođenog Ivu Andrića, čija se porodična kuća tu nalazila - kazala je Jelena Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana