Sebični princ dočekuje publiku

Aleksandra Madžar
Sebični princ dočekuje publiku

Istočno Sarajevo - Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2014" biće održan od 12. do 16. maja u Istočnom Sarajevu.

Petnaesti tradicionalni festival i ove godine organizuje "Forum teatar". Čast da  podigne zavjesu pripala je  pozorištu  "Puž" iz Beograda sa predstavom "Sebični princ" po tekstu Branka Milićevića - Kockice, u režiji Milice Kralj.

 - S obzirom na to da festival slavi jubilej, ovogodišnji moto festivala je "U ime lutkarstva!" koji veliča doprinos razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i regionu - objasnio je umjetnički direktor festivala Vitomir Mitrić.

Publika će imati priliku da uživa u stvaralaštvu pozorišta iz Rusije, Španije, Poljske, Srbije, ali i u predstavama domaćih teatara, a na festivalu će se biti šesnaest programa.

- Tokom petodnevnog festivala, pored  lutkarskih predstava u takmičarskom i pratećem programu, biće postavljena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za djecu "Svetovi i junaci" u postavci Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada - najavio je Mitrić.

Osim ove izložbe, biće održana tematska predavanja  i promocije knjiga o lutkarstvu eminentnih predavača iz Poljske, Bugarske i Srbije.                 

 - Festival je takmičarskog karaktera, a predstave će ocjenjivati stručni žiri, kojem predsjedava profesor Bonjo Lungov iz Bugarske - istakao je Mitrić.

Svi festivalski sadržaji, kako kaže, utkani su u moto festivala koji će kroz nove maštovite predstave obogatiti  duhovni život djece Istočnog Sarajeva.

Predstave

- Festival će se pamtiti po predstavama  "Kamen po kamen" pozorišta iz Španije, "Kolačić" teatra iz Rusije, "Između" i "Pad" koje će izvesti pozorišta iz Poljske. Dječije pozorište Republike Srpske izvešće komad "Kralj Žabac". Publika će imati priliku da pogleda komad "Kosić Bosić" pozorišta iz Niša  i "Ima li deda odelo" teatra iz Novog Sada - kaže Vitomir Mitrić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana