Sebastijanu Bereti, zaljubljenom u flautu, ostvaren san iz djetinjstva

Srna
Sebastijanu Bereti, zaljubljenom u flautu, ostvaren san iz djetinjstva

NOVI GRAD- Sebastijanu Bereti ostvarili su se snovi iz djetinjstva kada je primljen na master studije na prestižni Pariski nacionalni konzervatorijum /CNSMDP/, odsjek barokna flauta u klasi profesora Jan de Vina, gdje trenutno studira.


Ovaj mladi muzičar rođen je 1990. godine u Novom Gradu, a od devete godine je pohađao odsjek za gitaru u muzičkoj školi.

- Nikada nisam osjećao da je gitara moj instrument, te u sedamnaestoj godini u srednjoj muzičkoj školi u Prijedoru otkrivam flautu. Od prvog trenutka sam potpuno zaljubljen u taj instrument i znao sam da je to moj poziv u životu - kaže Bereta Srni.

Sa 18 godina odselio se u Beograd i, prema preporuci profesora flaute sa Muzičke akademije u Beogradu, upisao srednju Muzičku školu "Dr Vojislav Vučković", odsjek flauta u klasi profesora Danijele Bajić.

Tokom tri godine školovanja u Beogradu bio je laureat na takmičenjima Susreti flautista "Tahir Kulenović" u Valjevu i takmičenju mladih umjetnika u Sremskim Karlovcima.

- Na Konzervatorijum Rijej Malmezon /CRR de Rueil Malmaison/ kod Pariza u klasi profesora Paskala Fevrijea primljen sam 2012. godine, gdje nakon tri godine studija dobijam diplomu `Ciklus perfekcioniste`. Paralelno sam radio sa Fransoom Lazarevićem na Versajskom konzervatorijumu na odsjeku za baroknu flautu - navodi Bereta.

On je 2015. godine primljen na Muzičku akademiju u Bordou /PESMD Bordeaux/, odsjek flauta u klasi profesora Jute Pulčini i odsjek pedagogije, kao i odsjek muzikologije na Univerzitetu u Bordou.

Od te godine redovno je sarađivao sa Mladim atlantskim orkestrom, koji je specijalizovan za izvođenje klasičnog i romantičnog repertoara na istorijskim instrumentima.

- Tu sam imao priliku da radim sa najboljim svjetskim dirigentima, kao što su: Rafael Pišon, Aleksis Kosenko, Aleksandar Majkl Vilens i Nikolas Simon. Na turnejama sa ovim orkestrom obišli smo gotovo cijelu Francusku i svirali u velikim koncertnim salama, kao što su: "La Sen muzikal" /La Seine Musicale/ u Parizu, Zamak Fontevro l`Abe /Fontevraud-l`Abbaye/, Abe o dam u Sentu /Abbaye aux dames Saintes/ i Teatr d kvatr sezon Gradinjan /Théatre de quatre saisons Gradignan/ u Bordou - ističe on.

Bereta je 2018. godine primljen u prestižni Barokni francuski orkestar mladih, gdje je kao solista svirao Kvancov koncert za dvije flaute i orkestar pod dirigentskom palicom poznatog italijanskog čembaliste Rinalda Alesandrinija.

Tokom studija u Bordou imao je priliku da tri puta svira u Bordoškoj operi pod vođstvom Marka Minkovskog, direktora i dirigenta te opere.

- Takođe sam tokom ove tri godine bio profesor na Konzervatorijumu "Merinjak" i u Muzičkoj školi `Union San Bruno` u Bordou.

Od 2018. godine redovni sam član Mladog evropskog orkestra `Hektor Berlioz` /JOEHB/, sa kojim sam te godine svirao na festivalu `Berlioz`, a zatim i u Pariskoj filharmoniji 2019. godine, pod vođstvom slavnog Fransoa-Gzavjea Rota", napominje Bereta.

On je prošle godine diplomirao na Bordoškoj akademiji sa tri diplome: bačelor flaute, nacionalna diploma za profesora flaute i bačelor muzikologije Univerziteta u Bordou.

 - Prošle godine ostvario se moj san iz djetinjstva, primljen sam na master studije na prestižni Pariski nacionalni konzervatorijum, odsjek barokna flauta u klasi profesora Jan de Vina, gdje trenutno studiram. Dobitnik sam stipendije od Mejer fondacije za mlade umjetnike, koja podržava moje projekte i studije - rekao je Bereta.

Sa kolegom fagotistom Arnoom Kondeom osnovao je barokni ansambl "Posejdon", sa kojim redovno nastupa kao solista i kamerni izvođač po cijeloj Francuskoj.

 - Cilj je da u budućnosti sarađujemo sa francuskom Ambasadom u BiH i Srbiji, te da sa ansamblom radimo turneje po našim prostorima. Naš prvi CD izlazi početkom 2021. godine - naglašava Bereta.

Osim toga, od prije tri godine, sa baroknim ansamblom "Tur a tur" kao solista svira u Bahovoj sviti za flautu i orkestar, kao i Telemanovom koncertu za flautu i blok flautu.

- Od kada studiram u Francuskoj imao sam samo jedan koncert na našim prostorima, i to u Ohridu u Makedoniji na `Ohridskom ljetnjem festivalu` 2018. godine, koji je podržala francuska Ambasada u Makedoniji - rekao je on.

Bereta u skoroj budućnosti planira turneje i koncerte po BiH, rodnom Novom Gradu, Prijedoru i okolini.

On kaže da bi volio i da radi sa mladim muzičarima sa ovih prostora i organizuje radionice o mogućnosti njihovog studiranja u Francuskoj.

Cilj mu je da u budućnosti ostane u Parizu i radi kao muzički izvođač i pedagog, te da, uz to, organizuje radionice istorijskih instrumenata i piše udžbenike za flautu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana