Scenski prikaz Sarajevskog atentata Pobunjeni anđeli

Srna
Scenski prikaz Sarajevskog atentata Pobunjeni anđeli

Andrićgrad - U okviru obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, večeras je otkrivan veliki mozaik "Mlada Bosna" na zidu bioskopa "Doli Bel" u Andrićgradu na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji Gavrilo Princip i mladobosanci, rad magistra slikarstva iz Beograda Bisenije Tereščenko.

Nakon toga, na ulicama Andrićgrada prikazana je rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina - "Pobunjeni anđeli", rađenom prema ideji Emira Kusturice.

Ovaj scenski prikaz predstavlja Sarajevski atentat sa savremenim konotacijama, u kojem su u prvom činu Gavrilo Pricip i mladobosanci sa krilima anđela dži-pi-esom dovedeni do austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

U drugom činu prikazano je suđenje Gavrilo Pricipu i mladobosancima, u kojem su, između ostalih, igrali glumci Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Zoran Cvijanović... Treći čin odnosio se na komemoraciju srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

Prije scenskog prikaza "Pobunjeni anđeli", u kojem je učestvovalo oko 300 glumaca i statista, na trgu su nastupili "No smoking orkestra" i orkestar violiniste Nemanje Radulovića.

Svečanost otvaranja grada od kamena i obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata završena je na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša velikim vatrometom i kocertom čuvenog Akademskog hora ruske armije "Aleksandrov".

U Multipleksu "Doli Bel" u popodnevnim časovima prikazan je film "Atentat, Sarajevo 1914" austrijskog reditelja Andreasa Prohaske. U ovom filmu, rađenom u produkciji nacionalne austrijske televizije i njemačke televizije, prikazane su istorijske činjenice u vezi sa Sarajevskim atentatom, kojima se negira umiješanost Srbije u Prvi svjetski rat.

U Galeriji "Lubarda" u Andrićevom institutu otvorena je izložba slika akademskog slikara Momira Bulatovića - portreti svih učesnika Sarajevskog atentata pod nazivom "1914. - Najt vižn".

Promovisana je i knjiga "Sarajevski atentat - povratak dokumentima" autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, kao i Međunarodni istorijski časopis "Vekovi" u izdanju Andrićevog instituta i junski broj "Istorijskih svesaka".

Cjelokupan program rađen je prema ideji Emira Kusturice, a u realizaciji režisera Milana Neškovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana