Scenograf Dragana Purković-Macan: U svakoj scenografiji krije se poruka

Aleksandra Madžar
Scenograf Dragana Purković-Macan: U svakoj scenografiji krije se poruka

Banjaluka - Scenograf Dragana Purković-Macan u Narodnom pozorištu Republike Srpske uradila je oko 40 scenografija, svaka od njih bila je na svoj način posebna i u svakoj od njih ona je ostavila svoj umjetnički pečat, a za svoj talenat i nadahnuće dobila je vrijedne nagrade.

Posljednja nagrada u prošloj godini bila je za scenografiju komada "Urnebesna tragedija" u režiji Milice Kralj, koju je najboljom proglasio žiri na 32. susretima pozorišta u Brčkom.

Naravno, to nije jedini povod za razgovor sa Draganom Purković-Macan. Ona je za "Glas Srpske" govorila o tome koliko joj i poslije toliko osmišljenih scenografija i za njih dobijenih priznanja znače nagrade, odakle crpi inspiraciju da isti prostor iznova oživljava na drugačije načine, kao i o razlozima zbog kojih je odlučila da postane scenograf.

- Nagrade su potvrda da je to što radite dobro i da ste u umjetničkom svijetu priznati i cijenjeni. One obavezuju da još bolje radite i buduća djela moraju biti bolja od prethodnih - kazala je Dragana.

Najveći izazov u njenom poslu je taj da ono što osmisli kao prostor u kom će se igrati predstava bude tačno, dramaturški opravdano i da ima poruku koju će publika prepoznati i usvojiti.

- Izazovi su takođe da sa malim budžetom napravimo ono što smo zamislili. Često improvizujemo, recikliramo stare scenografije. Još bih naglasila da scenografija mora biti originalna - kazala je Dragana.

Do sada je, kako kaže, imala dosta prostora da u predstave utka i svoj lični pečat.

- Reditelji sa kojima sarađujem imaju puno povjerenje u mene, oni daju neke osnovne indikacije, a ja imam zadatak da likovno i prostorno riješim scenografiju - objasnila je Dragana.

Mnogo joj znači kada osjeti da reditelj ima povjerenja u nju.

- U takvim slučajevima nastaju dobre i tačne scenografije za predstavu - kazala je Dragana.

Poziv scenografa je odabrala jer smatra da je u toj umjetnosti spojeno sve što voli.

- To je spoj svega što me interesuje, a to su pozorište, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura i književnost - objašnjava Dragana.

Najdraže scenografije

Pored toga što je u svojoj matičnoj kući, Narodom pozorištu Republike Srpske, do sada uradila oko četrdeset scenografija, Dragana je isto toliko scena postavila u ostalim pozorištima. Ipak, postoje one koje su joj posebno drage.

- Moje najdraže scenografije su za predstave "Radnička hronika" i "Porodične priče". Još bih istakla rad na opereti "Orfej u podzemlju", gdje sam radila scenografiju i kostimografiju - dodaje Purković-Macan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana