Saziv na Kozari okuplja osam slovenačkih autora

Agencije
Saziv na Kozari okuplja osam slovenačkih autora

Prijedor - Likovna kolonija “Sreten Stojanović”, koja ove godine okuplja osam slovenačkih autora, zvanično je otvorena na Mrakovici.

Selektor Janko Orač naglasio je da je tema kolonije slobodna jer se na takav način učesnicima pruža najviše slobode da ispolje svoju kreativnost.

- Naznačajnije je da svaki autor radi ono što mu je najbliže, tako nastaju najbolji radovi. Ambijent je sam po sebi inspirativan - rekao je Orač.

Direktor prijedorskog Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je prva kolonija održana 2005. godine i naglasio da grad Prijedor prepoznaje značaj likovne umjetnosti i afirmiše ovu vrstu umjetničkog stvaralaštva.

On je podsjetio da su prvi školovani slikari u BiH Pero Popović i Todor Švrakić upravo iz Prijedora i da je ovaj grad sa najviše školovanih slikara u odnosu na broj stanovnika.

- Selektor Janko Orač je naš višegodišnji saradnik i član žirija našeg prvog međunarodnog bijenala radova na papiru - rekao je Radonjić.

Osim selektora, učesnici ovogodišnjeg likovnog skupa su Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Jakimovska-Rodić.

Kolonija će trajati do subote, a nastali radovi će biti predstavljeni na izložbi koja će biti otvorena 16. septembra u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana