Savremena oprema za uživanje u umjetničkim sadržajima trebinjskog Kulturnog centra

Ratomir Mijanović
Savremena oprema za uživanje u umjetničkim sadržajima trebinjskog Kulturnog centra

Trebinje - Radovi na rekonstrukciji zgrade trebinjskog Kulturnog centra biće okončani u ugovorenom roku, do 10. februara, dok će datum otvaranja novog zdanja biti poznat nakon što budu sprovedene i procedure tehničkog prijema objekta, čije se kompletiranje očekuje krajem ovog mjeseca.

Publika u Trebinju uživaće u kulturnim sadržajima u ovoj instituciji koja se zahvaljujući turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA oblači u novo ruho u vrijednosti od četiri miliona maraka.

Umjetnički direktor ove ustanove Miljan Vuković ističe da je teško nabrojiti šta je sve od građevinskih zahvata i opremanja urađeno zahvaljujući donaciji. Jedno je, na veliku radost svih zaljubljenika u umjetnost u ovom gradu, vidljivo - od sredine juna prošle godine, kada je kompanija "Džekos" iz Sarajeva sa podizvođačima otpočela radove, do danas, na zdanju i u unutrašnjosti objekta promijenjeno je gotovo sve.

- U potpunosti su završeni radovi na rekonstrukciji i opremanju bioskopske sale, tri galerije za likovni program, ljetne pozornice na krovu zgrade, TV studija, a značajni radovi su obavljeni i u pozorišnoj sali - kaže Vuković.

Još ranije su, podsjeća on, završeni radovi na fasadi sa toplotnom izolacijom, zamjena svih otvora na zgradi, elektro- i vodoinstalacija, sanacija toaleta i pratećih prostorija, ugradnja toplotnih pumpi i sistema instalacija za grijanje i hlađenje objekta.

I pored toga što procedure tehničkog prijema tek predstoje, investitori iz Turske dali su saglasnost da od 9. do 11. februara u pozorišnoj dvorani bude održan ovogodišnji simpozijum Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske "Teologija u javnoj sferi", što će biti i prvi događaj organizovan u obnovljenom zdanju Kulturnog centra.

Bioskopska sala Kulturnog centra je u potpunosti rekonstruisana i moderno tehnički opremljena da ljubiteljima filma pruži vrhunski doživljaj, a moći će da primi 270 posjetilaca.

- U bioskopu je sve novo i prilagođeno za projekcije po najvišim standardima: od sjedišta, platna, zvučne izolacije, do sistema zvuka i opreme za projekciju. Projektor i sistem zvuka su po posljednjim standardima tehnike - priča Vuković dodajući da novi bioskop, sa binom ispred platna, može biti i u funkciji kamerne scene - za izvođenje manje zahtjevnih pozorišnih formi, književne večeri ili konferencije i slične vrste skupova.

Planiranje rekonstruktivnih radova na dijelu objekta rezervisanom za izlagačku djelatnost rađeno je uz stručno konsultovanje sa Akademijom likovnih umjetnosti Trebinje. Kulturni centar imaće i vlastiti TV studio, sa režijom i savremenom opremom za televizijsku produkciju.

Produžena i pozorišna scena

Obnovljena pozorišna dvorana, ugradnjom novih sjedišta i uklanjanjem prvog reda, imaće kapacitet od 340 mjesta umjesto pređašnjih 410, a na radost i publike i stvaralaca pozorišna infrastruktura obogaćena je i novom opremom.

- I scena u pozorišnoj sali produžena je za šezdesetak centimetara i dobiće na dubini, što će izvođačima puno značiti. Izolacija dvorane je promijenjena, a novi sistem grijanja i hlađenja sale staraće se da u svim periodima godine posjetiocima bude ugodno - ističe Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana